Никулденска питка " Риба"







За Никулден обикновено правя соленки или салата тематично оформени. 
Този година реших да направя и питка.
И както много други домакини и аз реших да я оформя като риба.
Защо за Никулден се сервира риба и се правят различни изделия в този вид.
За тази традиция може да прочетете тук
Всяка година специалитетът на масата ни е различен. Тази година той е питка оформена като риба. Не зная на коя точно риба може да се оприличи питката,но се получи външно добре оформена и вкусна питка със сирене въпреки постният почин на празника.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

400 гр.брашно
100 гр кисело мляко
100гр.газирана вода
1 яйце и 1 белтък
1 жълтък за намазване на питката
100 мл. мазнина
1ч.л.сол
7 гр.суха мая
100 гр.сирене

За поръска

сусам и слънчогледови семки
черен пипер за окото

За оформяне на хрилете и окото

1 с.л. брашно и малко вода за да се образува твърдо тесто

ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява.

2. Солта се поръсва близо до стените на съда

3. Маята се слага директно в брашното и се разбърква.


4. Оформя се кладенче.

5. Течните съставки,кисело мляко,газирана вода,яйца и мазнина се смесват и се изливат в кладенчето.


6. Омесва се средно меко тесто,което втасва завито в найлонов плик и малка тенджера в затоплена на 50°Сфурна.



7. Разточва се на кръг с размери по желание/приблизително 22 см./


8. Намазва се с малко олио/около 1 с.л./

9. Поръсва се с наситненото сирене.



10. Кръгът се прегъва на две както е показано на изображението.


11. Тестото се премества в тавата на фурната върху хартия за печене, която е поръсена с брашно, за по-твърда долна коричка.

12. Оформя се рибата като двата остри края се хващат с две ръце и се приближават един към друг навътре.

13. В долната част се пъхат две дървени пръчици, за да се получи стесняване.

14. С вилица се оформя по края цялата риба без устата и страничните части на перките.

15. От допълнителното тесто се оформя въженце за хрилете и топче за око, в средата на което се поставя зърно черен пипер.


16. Рибата-питка се оставя да втаса отново около  15 минути.


17. Пече се загрята фурна на 200°С около 10 минути ,след което фурната се намалява на 160.  Пече се още 20 минути.

18. Наблюдава се и при необходимост се покрива с фолио/алуминиево/




19 Готовата питка се покрива с влажна кърпа за няколко минути, за да омекне.


 ДОБЪР АПЕТИТ! ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини