Никулденска питка " Риба"
Този година реших да направя и питка.
И както много други домакини и аз реших да я оформя като риба.
Защо за Никулден се сервира риба и се правят различни изделия в този вид.
За тази традиция може да прочетете тук
Всяка година специалитетът на масата ни е различен. Тази година той е питка оформена като риба. Не зная на коя точно риба може да се оприличи питката,но се получи външно добре оформена и вкусна питка със сирене въпреки постният почин на празника.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
400 гр.брашно
100 гр кисело мляко
100гр.газирана вода
1 яйце и 1 белтък
1 жълтък за намазване на питката
100 мл. мазнина
1ч.л.сол
7 гр.суха мая
100 гр.сирене
За поръска
сусам и слънчогледови семки
черен пипер за окото
За оформяне на хрилете и окото
1 с.л. брашно и малко вода за да се образува твърдо тесто
ПРИГОТВЯНЕ
2. Солта се поръсва близо до стените на съда
3. Маята се слага директно в брашното и се разбърква.
5. Течните съставки,кисело мляко,газирана вода,яйца и мазнина се смесват и се изливат в кладенчето.
9. Поръсва се с наситненото сирене.
12. Оформя се рибата като двата остри края се хващат с две ръце и се приближават един към друг навътре.
13. В долната част се пъхат две дървени пръчици, за да се получи стесняване.
14. С вилица се оформя по края цялата риба без устата и страничните части на перките.
15. От допълнителното тесто се оформя въженце за хрилете и топче за око, в средата на което се поставя зърно черен пипер.
18. Наблюдава се и при необходимост се покрива с фолио/алуминиево/
Коментари
Публикуване на коментар