Един вариант на руло Стефани
Не съм го правила може би от 10 години.
Не съм се замисляла,но сега ми беше интересно да разбера как се е появило това толкова красиво и вкусно ястие.
Оказа се,че е известно под това име само в България и Унгария (Stefania szelet). И само у нас и в страната на маджарите се прави с плънка от яйца, варени моркови и кисели краставички. Иначе месното руло е познато по целия свят, навсякъде си имат национална рецепта и име за ястието, някъде е без плънка, другаде е с плънка, която най-често е от твърдо сварени яйца.
Защо обаче само у нас и в Унгария е кръстено на Стефани/Стефания и коя е тя? Според унгарците това е принцеса Стефания Белгийска (1864-1945), вдовица на австрийския престолонаследник Рудолф и съпруга на австро-унгарския дипломат граф Елемер Едмънд Лоняй.
И все пак защо рулото се нарича Стефани/Стефания? Унгарците обичат „своята“ принцеса, а тя и Елемер са обичали Унгария и унгарската кухня. Твърди се, че благодарение на нея няколко нови ястия обогатяват маджарската кулинария. Характерният обединяващ елемент в стила Стефания са варените яйца - като плънка в прочутото руло, в кюфтета, в гнездо от кайма, дори и в ризото.
Как името е стигнало до България? Най-вероятно чрез българските градинари, които се преселват в Унгария.
У нас рулото може да се срещне в различни варианти. Класическото руло се прави с цели сварени яйца. Но се срещат варианти с половинки яйца или норязани на ситно яйца. Краставичките и морковите допълват красивата палитра при разреза на рулото.
Погледнах в Интернет. Повечето модели бяха с различна гарнитура.
Аз помня,че майка ми го правеше със сос и картофено пюре.
Не си спомням как тя правеше соса и направих един вариант подобен на сос бешамел.
Получи се чудесно руло.
За гарниране използвах готово овкусени и изпържени картофи.
ПРОДУКТИ
1 кг.кайма/смел свинско и телешко/
1 гл. лук
3 сварени яйца
2 бланширани моркова
3 дребни кисели краставички
Сухи подправки- чубрица,сминдух,черен пипер,кимион
2 ч.л.вегета
1 яйце и 1 белтък
3 филийки смлян сухар
За соса
3 с.л.брашно
3 с.л.зехтин
40 гр.краве масло
300мл. прясно мляко
1 жълтък
1/4 ч.л. сол
ПРИГОТВЯНЕ
4. Каймата се омесва добре. Оставя се да отлежи на хладно 1 час.
6. Яйцата се разполовяват и подреждат по дължината на рулото.
10. Рулото се намазва обилно с разбит белтък,за да не се напука.
12. Сосът се приготвя като брашното се запържва със зехтина. Прибавя се прясното мляко на части. Жълтъкът се разбърква с част от соса и се връща в съда. Вари се още 3 мин. Добавя се маслото.
Поднася се с пържени картофи,закупени готови и сос.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар