Домашно сушено филе


От години наблюдавам ,че много хора правят домашно сушено филе. Изчетох много рецепти с различни предложения.

В края на краищата реших да приготвя филе по указанието,което ми даде моята приятелка  Доби Димитрова. Тя от дълго време приготвя такова филе, което изглежда превъзходно. 

Когато я попитах как го прави, тя с готовност се отзова и ми обясни подробно.

Направих филето по нейната рецепта.Използвах бон филе и контра филе.

Получи се много вкусен деликатес.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

4 бон филета

1 контра филе

1 кг. морска сол


Подправки

20 гр.червен пипер

10 гр черен пипер

10 гр.чубрица

10 гр.кимион

10 гр. сминдух

ПРИГОТВЯНЕ




1. Най-напред филетата се обработват като се отстраняват ципите. Контра филето разделихме на две части.



2. В подходящ съд се подреждат филетата и се покриват с морска сол.

3. Филетата престояват 48 часа в солта.


4. Поставят се в съд с вода и престояват в нея 4 часа.

5. На всеки час се сменя водата.

6. Филетата се  изваждат от водата. Отцеждат се добре и се овалват в подправките и червеният пипер.


7. Подготвят се за окачване на проветриво място.



8. Бон филетата се сушат 7 дни.

9. Контра филето се суши 14 дни.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто