Багети и сплетени хлебчета
Смята се, че багетата е дошла от Франция, но всъщност е от Виена. В средата на XIX век парните фурни тъкмо са били въведени в употреба. Това позволявало да се правят хлябове с хрупкава коричка и бяла сърцевина, подобни на днешните багети.
По-късно, през 1920 г., е приет закон, който не позволява на хлебарите да работят преди 4 часа сутринта. Това прави невъзможно приготвянето на по-голям хляб навреме за закуската на клиентите им. По-дългата и по-тънка багета помогнала за решаването на този проблем, тъй като можела да се приготви и изпече много по-бързо. Тъй като обаче французите отдавна приготвяли дълги и тънки хлябове, какво точно е било изобретено през 1920 г.? Изглежда, че това е просто използването на думата "багета" за тези тънки хлябове.
Моите багети са малко по дебелички от традиционните, но са много вкусни.
ПРОДУКТИ
500 гр.брашно
135 мл.маргарин и олио
7 гр.суха,мая
200 мл прясно мляко
1ч.л.сол
1 белтък
1 жълтък за намазване
ПРИГОТВЯНЕ
3. Замесва се умерено меко тесто.
12. От всяка част се оформя фитил, разтегля се и се намазва с маргарин.
13. Два по два фитилите се усукват и сплитат по два, както е показано на изображението.
16. Пекат се на 200 °С в невключена предварително фурна около 15 мин.
17. Фурната се намалява и се пекат още 10 минути.
Коментари
Публикуване на коментар