Сурова слънчогледово бадемова халва
По вкус е същата като слънчогледовата тахан халва. Тук пастата от слънчогледови семки превзема вкуса.
А и суровата халва е по-добра от традиционната, защото няма захар а мед. Не се обработват термично продуктите и няма много мазнини.
Рецептата е отново на Йоли Делибозова.
Всичко е много точно премерено. Отличен вкус на крайния продукт.
И както винаги някои мои промени,но не много. Замених сусама със слънчоглед. Таханът ми не е сусамов,а лешников. Това имах в къщи и реших да го употребя.
Не съм сложила семена от мак,въпреки че можех да го заменя с нигела,но реших да е без тези семена.
Отгоре поръсих с кокосови стърготини вместо сусам.
Получи се много вкусна халвичка, която засили и пролетното настроение. Направих двойна доза,която е посочена в продуктите.
Може би повече трябваше да притисна халвата във формичката, за да се споят напълно пластовете.
Не мога да не споделя това сладко изкушение в първия ден на пролетта.
ПРОДУКТИ
300 г. белени слънчогледови семки
80 гр. смляни белени бадеми
2 с.л. лешников/може и друг вид/ тахан
2 с.л. лимонов сок
150 г. мед
За поръска
кокосови стърготини
захарни фигурки
бял и черен шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
2. Прибавят се и смляните бадеми. Аз ползвах готови смляни,закупени от Лидл.
4. Разбърква се.
6. Добавя се и останалият мед и се разбърква добре, за да се съединят продуктите.
7. Една трета от сместа се разполага в малка формичка с размери 5/18 см. върху стреч фолио. Добре се притиска и накрая се дооформя с опакото на лъжица. В хладилника престоява 3 часа. Но все пак тази халва е по-мека.
8. Аз не притисках много добре и има малки браздички при разрез,но това не е беда.
11. Направих и няколко топчета,които овалях в кокосови стърготини и гарнирах с бял и черен шоколад.
За да се получи това гарниране всяко топче се вдлъбва и покрива с разтопен на водна баня бял шоколад. Отгоре се капват по две капки от черен също така разтопен шоколад и се правят фигури с клечка за зъби.
Източник:https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B1%D0%B8/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0
Коментари
Публикуване на коментар