Салата от алабаш и моркови


От години не съм правила салата от алабаш.

Не знам как се сетих за него и реших да го приготвя. Съчетах го с моркови и се получи много вкусна салата.

Наименованието на алабаша идва от немската дума „ kohl”, която означава зеле и „rabi”, което означава ряпа. Алабашът не може да се похвали с дълга кулинарна история, каквато например притежават репите или пащърнак, защото за пръв път е описан В Германия, едва среда на 16 век.

Алабашът не съдържа мазнини и холестерол. Той има малко калории и е с ниско съдържание на натрий. Той е също така добър източник на калий.

България са познати два вида алабаш - едър и дребен. Едрият алабаш има виолетово-синкава кора, докато дребният алабаш е със светлозелена кора. Важно е да се знае, че по диетични, вкусови и хранителни качества дребният алабаш превъзхожда едрият многократно.

От алабаша се приготвя и много полезен за организма деликатес, а именно нарязан на дребно алабаш с маслини, зехтин и прясно изцеден лимонов сок.

Аз приготвих настърган на ренде алабаш с настъргани моркови.


ПРОДУКТИ

1 малка глава алабаш

2 моркова

копър

сол на вкус

2 с.л. тиквено олио

3 с.л ябълков оцет


ПРИГОТВЯНЕ

1. Алабашът се обелва и настъргва на ренде.



2. Добавят се настърганите моркови



3. Слага се и  нарязаният копър и се разбърква.

4. Овкусява се с подправките.

5. Може да се поднесе и като гарнитура на печива.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто

Мъфини Проя