Тахан халва с чувен


Вече събрах цяла колекция от халвички, които са различни по технология, но всички съдържат тахан и са много вкусни.
Сега се спрях и на класическия вариант с добавка на растението чувен
Това е май най -трудоемката технология,но затова пък си заслужава.

ПРОДУКТИ


  • 300 г захар

  • 50 г глюкоза (една препълнена с.л.)

  • на върха на ч.л. лимонена киселина

  • 350 г тахан (слънчогледов или сусамов)
  •  
  • 140 мл вода за сиропа

  • 1,5 ч.л. сух чувен и 1л.вода

  • 50 гр.смляни бадеми

ПРИГОТВЯНЕ

1.Най-напред се прави екстракта от чувен. 
В един литър вода се слага чувена и се вари докато остане 30 мл. течност.

2. Слага се на котлона водата за сиропа. 
3. Добавя се захарта и глюкозата и се вари 10 минути.

4. Когато течността достигне 120°С се отстранява и се слага лимоновата киселина. 

5. Леко се охлажда и започва да се разбива на ниска степен  с миксера кратко 2-3 минути.

6. На тънка струйка се прибавя екстракта от чувена. 

7. Увеличава се на висока степен миксера и се разбива енергично до побеляване на сместа.


8. Готовата смес се прибавя към тахана и се разбърква.
9. Добавят се смляните бадеми.


10. Разбърква се и халвата е готова.


11. Подготвя се кутия, облепена със стреч фолио. Размери на кутията: д/ш/в- 12/8/7


12. Халвата се слага вътре като добре се заглажда с опакото на лъжица или плоска плочка.


13. Отгоре се поръсват слънчогледови семки и смлян бадем.


14. Прибира се в хладилника за няколко часа да се стегне.



14. Една част от халвата се напълва във фунийки, така за разкош.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини