Тахан халва с чувен
Сега се спрях и на класическия вариант с добавка на растението чувен
Това е май най -трудоемката технология,но затова пък си заслужава.
ПРОДУКТИ
- 300 г захар
- 50 г глюкоза (една препълнена с.л.)
- на върха на ч.л. лимонена киселина
- 350 г тахан (слънчогледов или сусамов)
- 140 мл вода за сиропа
- 1,5 ч.л. сух чувен и 1л.вода
- 50 гр.смляни бадеми
ПРИГОТВЯНЕ
1.Най-напред се прави екстракта от чувен.
В един литър вода се слага чувена и се вари докато остане 30 мл. течност.
2. Слага се на котлона водата за сиропа.
3. Добавя се захарта и глюкозата и се вари 10 минути.
4. Когато течността достигне 120°С се отстранява и се слага лимоновата киселина.
5. Леко се охлажда и започва да се разбива на ниска степен с миксера кратко 2-3 минути.
6. На тънка струйка се прибавя екстракта от чувена.
7. Увеличава се на висока степен миксера и се разбива енергично до побеляване на сместа.
9. Добавят се смляните бадеми.
10. Разбърква се и халвата е готова.
Източник
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0
Коментари
Публикуване на коментар