Сладко от череши Наполеон


Винаги съм правила сладкото от череши в класически вариант. С обикновена захар и дълго варене. 

Сега реших да направя черешите с желираща захар.  Това ,което видях като резултат в Интернет не ми удовлетвори. Черешите бяха много свити като стафиди и без сироп. 

Експериментирах по мой начин и мисля, че резултатът е добър.

Сортът на черешите е чудесен. Твърди са,не биха се смачкали ,а и с добавка на вода се получава разкошен сироп. Вярно е,че малко се желира,но сгъстяването не е голямо.  Освен това уредчето за изваждане на костилките е много качествено/дъщеря ми го донесе от Германия/ и не пропуска нито една костилка.

Хубаво беше да потърся и индрише за.  

 аромат, но не го направих.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

1 кг. изчистени от костилките череши

500 гр. желираща захар

ванилиева захар 10 гр.

150 мл. вода

ПРИГОТВЯНЕ


1. Черешите се почистват от костилките и се претеглят.


2. Прибавя се водата,желиращата захар и ванилиевата захар.
3. Оставят се да престоят 5-6часа,за да си пуснат и сока.
4. Сместта се загрява на сридно силен котлон.
5. Разбърква се и се събира пяната,която веднага се образува.




6. Вари се 20 минути.
7. Сладкото е готово.


8. Веднага се васипва в затоплени буркани и се затваря с капачките.

9. Бурканите се обръщат и така престояват няколко часа,след което се опаковат и прибират за съхранение.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто