Баница със сирене и тиквички



Една необичайна баница с интересна плънка. Сирене и тиквички. Обикновено съм слагала тиквички на сладка баница,когато е още рано за зряла тиква.
Но баницата на Валя Ангелова  точно с тиквички и сирене ме впечатли. Интересен модел за баница. Валя живее в Гърция и може би там е традиционна. Гърците и турците употребяват и грис при направа на тестени изделия и в тази баница има също грис в плънката.
Реших да я направя защото си представих вкуса на всички тестени неща с грис, които съм опитвала.
Обикновено грисът се вари преди консумация, затова сухият който се слага в баницата трябва за известно време да се накисне  в сместта, с която се комбинира. Валя препоръчва това да стане когато баницата е готова, т.е. да престои 10 минути преди печене. Аз реших да оставя гриса в сместа да престои 30 минути, за да накисне добре. И това беше добра идея. Освен това намалих количеството на тиквичките на една тиквичка. Достатъчно е. И вместо да изстисквам водата от тиквичките намалих заквасената сметана на половината. И разбира се замених прясното мляко в яйчната смес с кисело мляко. И с тези промени направих баницата. Стана невероятно вкусна и сочна. Ако човек не знае, никога няма да предположи,че е направена от готови кори. Изглежда като точена баница.
Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница 500 гр.
1 тиквичка среден размер  около 300 гр
300 гр. сирене
100 гр. заквасена сметана

За яйчната смес

4 яйца
120 гр.мазнина/олио и масло/
6 с.л.грис
1 бакпулвер
300 гр. кисело мляко

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя яйчната смес и по-рано защото трябва да престои 30 минути.



1. Разбиват се яйцата с щипка сол.


2. Разтопява се маслото и съм него се прибавя олиото. Слагат се в сместа като разбиването продължава.



3. Към приготвения грис се прибавя бакпулверът и се разбърква.



4. На части грисът се прибавя към сместа. Накрая се слага и киселото мляко и се разбърква. Оставя се за 30 минути, за да се закисне грисът се разбърква няколко пъти.


5. През това време се настъргва тиквичката. Не се изтисква от течността.


6. Прибавя се сиренето и сметатата и се разбърква.


7. Разстила се първата кора и се маже с 1-2 с.л.от яйчната смес.


8.Върху нея се слага втора кора и се маже със същата смес.


9. Слага се трета кора и отново се маже със лъжица от яйчната смес. Отгоре се разпределя от плънката с тиквички и сирене. Добре е да се провери колко са корите и да се разделят на групи по 3 кори.   И така да се разпредели плънката .


10. Намазаните кори се навиват на руло от по-дългата страна.


11.  Рулото се навива на охлюв и се поставя на средата.


12. Така се процедира и с останалите кори, докато товата се напълни.
13. Отгоре баницата се намазва с останалата част от яйчната смес.


14. Пече се  на 200 °С около 25 минути.


16. Прецених,че тази баница няма да стигне и направих още една, но този път навивах корите на охлювчета, които подреждах едно до друго.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини