Баница със сирене и тиквички
Но баницата на Валя Ангелова точно с тиквички и сирене ме впечатли. Интересен модел за баница. Валя живее в Гърция и може би там е традиционна. Гърците и турците употребяват и грис при направа на тестени изделия и в тази баница има също грис в плънката.
Реших да я направя защото си представих вкуса на всички тестени неща с грис, които съм опитвала.
Обикновено грисът се вари преди консумация, затова сухият който се слага в баницата трябва за известно време да се накисне в сместта, с която се комбинира. Валя препоръчва това да стане когато баницата е готова, т.е. да престои 10 минути преди печене. Аз реших да оставя гриса в сместа да престои 30 минути, за да накисне добре. И това беше добра идея. Освен това намалих количеството на тиквичките на една тиквичка. Достатъчно е. И вместо да изстисквам водата от тиквичките намалих заквасената сметана на половината. И разбира се замених прясното мляко в яйчната смес с кисело мляко. И с тези промени направих баницата. Стана невероятно вкусна и сочна. Ако човек не знае, никога няма да предположи,че е направена от готови кори. Изглежда като точена баница.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница 500 гр.
1 тиквичка среден размер около 300 гр
300 гр. сирене
100 гр. заквасена сметана
За яйчната смес
4 яйца
120 гр.мазнина/олио и масло/
6 с.л.грис
1 бакпулвер
300 гр. кисело мляко
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвя яйчната смес и по-рано защото трябва да престои 30 минути.
13. Отгоре баницата се намазва с останалата част от яйчната смес.
Коментари
Публикуване на коментар