Баница със сирене и тиквички



Една необичайна баница с интересна плънка. Сирене и тиквички. Обикновено съм слагала тиквички на сладка баница,когато е още рано за зряла тиква.
Но баницата на Валя Ангелова  точно с тиквички и сирене ме впечатли. Интересен модел за баница. Валя живее в Гърция и може би там е традиционна. Гърците и турците употребяват и грис при направа на тестени изделия и в тази баница има също грис в плънката.
Реших да я направя защото си представих вкуса на всички тестени неща с грис, които съм опитвала.
Обикновено грисът се вари преди консумация, затова сухият който се слага в баницата трябва за известно време да се накисне  в сместта, с която се комбинира. Валя препоръчва това да стане когато баницата е готова, т.е. да престои 10 минути преди печене. Аз реших да оставя гриса в сместа да престои 30 минути, за да накисне добре. И това беше добра идея. Освен това намалих количеството на тиквичките на една тиквичка. Достатъчно е. И вместо да изстисквам водата от тиквичките намалих заквасената сметана на половината. И разбира се замених прясното мляко в яйчната смес с кисело мляко. И с тези промени направих баницата. Стана невероятно вкусна и сочна. Ако човек не знае, никога няма да предположи,че е направена от готови кори. Изглежда като точена баница.
Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница 500 гр.
1 тиквичка среден размер  около 300 гр
300 гр. сирене
100 гр. заквасена сметана

За яйчната смес

4 яйца
120 гр.мазнина/олио и масло/
6 с.л.грис
1 бакпулвер
300 гр. кисело мляко

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя яйчната смес и по-рано защото трябва да престои 30 минути.



1. Разбиват се яйцата с щипка сол.


2. Разтопява се маслото и съм него се прибавя олиото. Слагат се в сместа като разбиването продължава.



3. Към приготвения грис се прибавя бакпулверът и се разбърква.



4. На части грисът се прибавя към сместа. Накрая се слага и киселото мляко и се разбърква. Оставя се за 30 минути, за да се закисне грисът се разбърква няколко пъти.


5. През това време се настъргва тиквичката. Не се изтисква от течността.


6. Прибавя се сиренето и сметатата и се разбърква.


7. Разстила се първата кора и се маже с 1-2 с.л.от яйчната смес.


8.Върху нея се слага втора кора и се маже със същата смес.


9. Слага се трета кора и отново се маже със лъжица от яйчната смес. Отгоре се разпределя от плънката с тиквички и сирене. Добре е да се провери колко са корите и да се разделят на групи по 3 кори.   И така да се разпредели плънката .


10. Намазаните кори се навиват на руло от по-дългата страна.


11.  Рулото се навива на охлюв и се поставя на средата.


12. Така се процедира и с останалите кори, докато товата се напълни.
13. Отгоре баницата се намазва с останалата част от яйчната смес.


14. Пече се  на 200 °С около 25 минути.


16. Прецених,че тази баница няма да стигне и направих още една, но този път навивах корите на охлювчета, които подреждах едно до друго.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Баница с лапад, праз лук и сирене в кексова форма

Ягодово ментова панакота