ПУХКАВИ МИЛИНКИ


Това не е просто поредната рецепта за милинки,а една интересна интерпретация,в която може би липсва класическият топинг с брашно, с който се мажат милинките.
Срещат се и такива милинки. Наскоро четох публикация на Иван Звездев,който представя милинки със заливка от прясно мляко и яйца.
Аз реших да използвам рецептата на Севинч Адил , за милинки с бакпувер,която може да видите тук

Този път реших да направя милинките с мая. Резултатът беше чудесен.

Споделям милинките.

ПРОДУКТИ

400/450 гр.брашно

200 гр.кисело мляко

1 яйце

1 белтък

1 жълтък за намазване на милинките

75м. мазнина олио и разтопено краве масло

1ч.л.сол

250 гр. сирене


За активиране на маята

20 гр.мая

 2 с.л.брашно 

1с.л.захар

 50-60 мл.хладка вода

За заливката 

90 гр.кисело мляко

2 яйца и 1 белтък

70 гр. сгорещено краве масло

1 жълтък за намазване на топчетата

още малко мазнина за потопяване на всяко топче преди да се подреди в тавата.


ПРИГОТВЯНЕ


1. Маята се активира с посочените продукти до увеличаване на обема.

2.Брашното се пресява и оформя на кладенче.Слага се солта открая на съда.

3. Млякото леко затоплено се смесва с мазнината и яйцето.

4. Слага се в оформеното кладенче.


5. Добавя се и активираната мая.



6. Замесва се меко тесто,което се меси до активизиране на глутена около 10 минути.


7. Тестото се слага в найлонов плик, за да втаса. На мен ми отне 30 минути защото го сложих във фурната на 50°С.


8. След втасване се разделя на 4 части. От всяка част се оформят топчета,във всяко се слага парче сирене,потапят се в оставената мазнина и се подреждат в тавата, подмазана с мазнина.


9. Топчетата се слагат на разстояние и между тях се ръси останалото сирене.
10. Топчета се оставят за 10/15минути да втасат отново.


11. Залива се всяко топче със сгорещена мазнина.
12. Приготвя се заливката като яйцата се разбиват и се добавя разбитото кисело мляко. 


13. Милинките се пекат като се слагат в незагрятата фурна, която се увеличава на максимална степен. След 10 минути се намалява на 170°С и се пече още 20 минути.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини