Френски шоколадови бонбони Мендиан




Когато видях френските шоколадови бонбони Мендиани,бях впечатлена от вида им и нежната текстура. 
Те се приготвят много лесно, защото основното им съдържание е шоколад и различни сушени плодове и ядки.
Името им произлиза от думата "прося" и са част от традиционните френски 13 десерта на коледната трапеза.
Традиционните мендиани символизират четирите монашески ордени,за които са били типични различни сушени плодове или ядки.



За августинците са били типични стафидите.



За кармелитите- лешниците.



За францисканците- сушени смокини.



За доминиканците-  бадемите.

Днес шоколадовите бонбони се приготвят с множество  и различни сушени плодове, джинджифил, сушени захаросани корички,червени боровинки,сушени смокини,стафиди или сушени листенца от рози. Могат да се сложат и различни ядки. Колкото е по-голямо разнообразието толкова са по-интересни сладкишите. Всеки от тях е по различен начин красив.
Шоколадът също може да бъде различен. Аз реших да използвам черен шоколад и веган в различни разцветки.

 За по-добър блясък темперирах шоколадите като към разтопения шоколад прибавях отделено количество шоколадови блокчета или капки.

Освен това рецептата за бонбоните е съвсем либерална,защото всеки може свободно да избира количествата шоколад и сушени плодове и ядки.
Приготвих бонбоните за предстоящите празници -за Коледа и Нова година доста по-рано. Те са издръжливи и ще са  чудесни за тези празници.
За по-голям ефект прибавих и захарна  поръска.
Оформянето на дисковете от шоколад може да стане върху хартия за печене.
 Аз използвах силиконови и книжни формички за мъфини.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

150 гр.черен шоколад
40 гр.веган шоколад със спирулина/вид водорасло/
100 гр.веган шоколад с вкус на капучино
120 гр.веган шоколад с вкус на ягода

 захарна поръска с коледни елементи
30 гр.сушени плодове коктейлни
20 гр.кашу
30 гр.орехи пекан
20 гр.шам фъстък

ПРИГОТВЯНЕ

1. Най-напред се разтопява шоколада. Използвах 2 съда, в които последователно разтопих на водна баня шоколадите. Най-напред разтопих черния шоколад и този с вкус на ягода.

 2. След оформянето на дисковете,разтопих и останалите два цвята.


2. Оформените дискове се поставят в ъв формичките и се поръсват с различни поръски.




3. Някои шоколадови дискове могат да се меланшират с контрастен цвят,като се накапва от различният шоколад и с клечка да зъби се правят фигурки.

4. Шоколадовите бонбони се слагат на хладно, за да се втвърди шоколада. 

5. Не е препоръчително да се слагат в хладилник, защото шоколадът може да побелее.

6. След стягане бонбоните се изваждат от формичките.Това е съсем лесно, защото шоколадът не залепва. 



ДОБЪР АПЕТИТ!

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини