Френски шоколадови бонбони Мендиан
Когато видях френските шоколадови бонбони Мендиани,бях впечатлена от вида им и нежната текстура.
Те се приготвят много лесно, защото основното им съдържание е шоколад и различни сушени плодове и ядки.
Името им произлиза от думата "прося" и са част от традиционните френски 13 десерта на коледната трапеза.
Традиционните мендиани символизират четирите монашески ордени,за които са били типични различни сушени плодове или ядки.
За доминиканците- бадемите.
Днес шоколадовите бонбони се приготвят с множество и различни сушени плодове, джинджифил, сушени захаросани корички,червени боровинки,сушени смокини,стафиди или сушени листенца от рози. Могат да се сложат и различни ядки. Колкото е по-голямо разнообразието толкова са по-интересни сладкишите. Всеки от тях е по различен начин красив.
Шоколадът също може да бъде различен. Аз реших да използвам черен шоколад и веган в различни разцветки.
За по-добър блясък темперирах шоколадите като към разтопения шоколад прибавях отделено количество шоколадови блокчета или капки.
Освен това рецептата за бонбоните е съвсем либерална,защото всеки може свободно да избира количествата шоколад и сушени плодове и ядки.
Приготвих бонбоните за предстоящите празници -за Коледа и Нова година доста по-рано. Те са издръжливи и ще са чудесни за тези празници.
За по-голям ефект прибавих и захарна поръска.
Оформянето на дисковете от шоколад може да стане върху хартия за печене.
Аз използвах силиконови и книжни формички за мъфини.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
150 гр.черен шоколад
40 гр.веган шоколад със спирулина/вид водорасло/
100 гр.веган шоколад с вкус на капучино
120 гр.веган шоколад с вкус на ягода
захарна поръска с коледни елементи
30 гр.сушени плодове коктейлни
20 гр.кашу
30 гр.орехи пекан
20 гр.шам фъстък
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се разтопява шоколада. Използвах 2 съда, в които последователно разтопих на водна баня шоколадите. Най-напред разтопих черния шоколад и този с вкус на ягода.
2. След оформянето на дисковете,разтопих и останалите два цвята.
4. Шоколадовите бонбони се слагат на хладно, за да се втвърди шоколада.
5. Не е препоръчително да се слагат в хладилник, защото шоколадът може да побелее.
6. След стягане бонбоните се изваждат от формичките.Това е съсем лесно, защото шоколадът не залепва.
ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!
Коментари
Публикуване на коментар