Новогодишна питка Елхичка с късмети


Новогодишната трапеза е по-богата когато на нея има и питка с късмети.

Направих я като елхичка.

Стана много пухкава и мека. Сложих паричка и листчета с късмети


ПРОДУКТИ

500 гр. брашно

200 гр.кисело мляко 

1яйце и 1 белтък

135 г. разтопен маргарин

7 гр.суха мая

1ч.л.сол

1 жълтък за намазване на питката

късмети и паричка

ПРИГОТВЯНЕ

1.Брашното се оформя на кладенче. Слага се сухата мая и се разбърква. 

2.Поставя се солта по краищата на брашното.

3. Течните съставкии кисело мляко,яйца и маргарин се смесват и се прибавят към брашното. 

4. Омесва се меко тесто.

5. Оставя се да втаса във фурната,включена на 50 °С. Около 30 минути.

6. Оформят се топчета .

7. Моите бяха по 50 грама.

8. Поставят се късметите и паричката.

9. Подреждат се като елхичка.

10. Най отдолу се слагат едно или две топчета в средата.

11. Останалите топчета се подреждат на редове като на всеки следващ ред се поставят по едно по-малко. Например 4,3,2,1.

12. Може да се поставят 5,4,3, 2,1. Питката става по голяма.

На мен ми остана тесто,което замразих за други печива.

13. Питката,подредена върху хартия за печене се намазва с жълтък и се слага в студена фурна.

14. Пече се на 170°С около 25 минути.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто