Новогодишна питка Елхичка с късмети
Направих я като елхичка.
Стана много пухкава и мека. Сложих паричка и листчета с късмети
ПРОДУКТИ
500 гр. брашно
200 гр.кисело мляко
1яйце и 1 белтък
135 г. разтопен маргарин
7 гр.суха мая
1ч.л.сол
1 жълтък за намазване на питката
късмети и паричка
ПРИГОТВЯНЕ
1.Брашното се оформя на кладенче. Слага се сухата мая и се разбърква.
2.Поставя се солта по краищата на брашното.
3. Течните съставкии кисело мляко,яйца и маргарин се смесват и се прибавят към брашното.
4. Омесва се меко тесто.
5. Оставя се да втаса във фурната,включена на 50 °С. Около 30 минути.
6. Оформят се топчета .
7. Моите бяха по 50 грама.
8. Поставят се късметите и паричката.
9. Подреждат се като елхичка.
10. Най отдолу се слагат едно или две топчета в средата.
11. Останалите топчета се подреждат на редове като на всеки следващ ред се поставят по едно по-малко. Например 4,3,2,1.
12. Може да се поставят 5,4,3, 2,1. Питката става по голяма.
На мен ми остана тесто,което замразих за други печива.
13. Питката,подредена върху хартия за печене се намазва с жълтък и се слага в студена фурна.
14. Пече се на 170°С около 25 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар