Салата Винегрет


Една традиционна руска салата, любима на руснаците . Това ястие е част от трапезата на всеки празник, особено за Нова година. 
От историческа гледна точка обаче салатата "Винегрет" не може да се нарече точно руска. 
Защо тогава е част от традиционната местна кухня?

Тази традиционна руска салата има доста интересна и необичайна история, защото не е с руски произход, а идва от чужбина, макар историците да не са сигурни кога точно.



Най вероятните периоди са царуването на Екатерина Велика (1762-1796) или Александър Първи (1801-1825). Независимо от това произходът на салатата "Винегрет" остава забулен в мистерия.




Без съмнение името на салатата идва от френския сос винегрет, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа. Разбира се двете съставки – оцет и растително
масло, са част от рецептата за салата "Винегрет" – въпреки че в Русия оцетът обикновено се заменя с лимонов сок. Самият винегрет е доста изтънчен сос, но не съответства на супер лесната рецепта за салатата.





Рецептите за винегрет са различни – някои са доста екзотични със своите водорасли, филе от херинга или ябълки. Но цвеклото, морковите, картофите, лимоновият сок (или оцет) и растителното масло остават сред основните съставки. 
Видях тази салата в различни руски сайтове. Съставките бяха почти едни и същи, карофи, моркови, цвекло, лук, кисели краставици, зеле, грах.
Сега за зимата една такава салата звучи доста приемливо. За още по- голяма свежест, реших да сваря само картофите, а останалите зеленчуци оставих свежи. Наруших класическата рецепта свързана с варене на зеленчуците, но се получи един прекрасен свеж вкус. Прибавих и половин ябълка. Използвах лимон, тиквено олио и сос от нар като дресинг.
Споделям салатата.

РЕЦЕПТА

малка глава цвекло
1 червен лук
2 стръка зелен лук
1 малко парче зеле
2 кисели краставици
1 картоф
2 моркова
1/2 кисела ябълка

За дресинга

2 с.л лимонов сок
2 с.л тиквено олио
3 с.л вода
1ч.л сос от нар
2 щипки сол
За украса
зелен лук, лимонови ресенчета, зърна от нар, магданоз

ПРИГОТВЯНЕ




1. Сварява се картофът и се настъргва на ренде

2. Останалите зеленчуци се рендосват или нарязват на тънко.



3. Всичко се разбърква добре.

4. Съставките за дресинга се смесват и се овкусява салатата.





5. Може да се поднесе като се разпределя в рингове.



6. Притиска се с буталото.


7. Украсява се и се поднася.





 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто