Домашна мека бяла халва с фъстъци и шамфъстъци


Прочутата бяла халва, която традиционно се поднася на Сирни Заговезни. 

До миналата година не знаех как се приготвя. Помня само твърдата като камък бяла халва,която купувахме за празника.  Но лоша или не от нея похапвахме години наред.


Миналата година получих рецепта от приятелката ми Феня и направих половин доза-само за опит. Количеството беше малко и ми хрумна да разположа готовата халва във вафлени фунийки. Получи се доста интересно и беше много вкусно.

Тази година направих двойно количество халва,но съзнателно я приготвих по-мека. Беше невероятна. И пак се изкуших да напълня вафлени фунийки, а останалата сложих във малка формичка.

Имаше достатъчно халва за в къщи за празника. Даже половината подарих на приятели. А с останалата се почерпихме с други приятели, които ни бяха на гости.

При приготвянето на халвата този път разтопих захарта и меда на водна баня и ползвах пудра захар.

ПРОДУКТИ

300 гр.мед

300 гр.пудра захар

2 белтъка

кокосови стърготини

300 гр.печи ядки от фъстък и шам фъстък

ПРИГОТВЯНЕ



1. Медът и захарта се разтопяват на водна баня.
2. Сместа се поставя на ниска степен на котлона.
3. След като заври се намалява още малко и се вари при непрекъснато бъркане около 10 минути.
4. Белтъците се разбиват на гъст сняг.


5. На тънка струя се налива горещият сироп в белтъка. 
6. Слагат се и ядките и се разбърква.


7. Пълнят се вафлените фунийки сэс сместа.


8. Останалата смес се подрежда в малка форма 19 /6 см. върху хартия за печене.


9. Поставя се в хладилника за една нощ.


10. Халвата за празника е готова.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини