Козуначен замък с пъстри великденски яйца


За великденските празници традиционно както всяка година приготвих козунаци.
Един от тях беше по-различен по форма,направен с четвърт от дозата за козунаци.
Формичката,която ползвах ми е любима.


Тя е наречена Замъкът Бланкенбург,извисяващ се над едноименния град в Германия.
Повече за този замък на Графство Бланкенбург може да прочетете тук.
А за  историята на създаване на формата може да проследите този линк
 За мен беше удоволствие да направя това великденско лакомство съчетано с пъстри яйца,което споделих с приятели.

ПРОДУКТИ

300 гр.брашно
2 яйца
75 гр.захар
12 гр. прясна мая
1 с.л.ракия
60 мл.прясно мляко
60 гр. кисело мляко
ванилия
кората на 1 лимон
есенции ванилия и цитрон
30 г. масло
30 г. свинска мас

Плънка

стафиди
орехи
локум
шоколадови капки

Захарна глазура

200 гр.пудра захар
2ч.л.лимонов сок
4 с.л.студено прясно мляко зелена сладкарска боя

За украса

захарни фигурки
кокосови стърготини

ПРИГОТВЯНЕ

1.Най напред се активира маята с 1 ч.л. захар 2с.л.брашно и малко от прясното мляко/топло/.



2. Яйцата се разбиват със захарта. 
3. Добавят се другите продукти без брашното. Разбърква се.


4. Брашното се пресява и оформя на кладенче. Вътре постепенно се слага от горната смес.


5. Омесва се меко тесто. Не се добавя брашно.
6. Тестото почива 10 мин.,завито със стреч фолио.
7. Постепенно се втрива мазнината до изчерпването и и се доомесва като тестото се бие в плота около 50 пъти.



8. Оставя се да втаса във фурна загрята на 50 °С,изключена.


9. В тази форма се разполага като тестото се разделя на 2 фитила.
10 Първият се слага равномерно във формата. 
11.Слагат се стафидите,локума,орехите и шоколадовите капки.
12. Покрива се с втория фитил.
13. Формата не се пълни догоре,защото втасва още 10 минути.


14. Пече се на 150°С около 30 минути. Охлажда се и се изважда от формата.
Обръща се и се  залива с глазурата.
15. Тя се приготвя като продуктите се смесват. 
16.Боята се слага в лимоновият сок.
17.Разбърква се добре и се полива върху сладкиша.
18. Залепват се фигурките с малко мармалад.


19. Сладкишът  се оставя да засъхне и се пълни с пъстрите яйца.


20. Готов е за почерпка с приятели.


21. Разрез на сладкиша.



ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто