Телешко месо задушено със зеленчуци


Това ястие съм правила преди 20 години
 Обикновено слагах диреч. Сега реших отново да се върна към тази рецепта,която бях позабравила. 
Вярно е че научих много нови рецепти, усвоих  доста технологии,но тази рецепта все ми беше пред очите и си мислех кога ли ще я направя.
Нищо особено,но на времето приготвях това ястие за празници. И по-често през есента и зимата. Винаги слагах и печурки към соса, но сега нямах и не беше ден за снабдяване с продукти.
Но и така стана чудесно.
Телешкото се обработва или по-точно по-трудно се вари и затова използвах тенджера под налягане.
Ето как го приготвих.

ПРОДУКТИ

1 кг.телешко месо
4 гл.кромид
4 стърка зелен лук
2 моркова
1 пъщърнак
1 тиквичка
1 червена чушка
1 по-кисела ябълка
целина
50 гр.краве масло
4 с. л. зехтин
сухи подправки:черен пипер
сминдух,вегета,1 лимон кората
100 мл.вино
3 ч.ч.вода*

За  гарниране
1/2 ч.ч.ориз
2с.л.краве масло
1/4ч.л.вегета
зелени маслинки

* 1ч.ч. 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ




1. Най -напред се сварява ориза в 1/2 литра.вода. Прецежда се и се измива обилно в гевгир,за да не се слепват зърната.
2.Овкусява се с маслото и вегетата и се оставя настрана.
3. Месото се нарязва, овалва се в сухите подправкии и се залива с с 50 мл.от виното.  Слага се и лимоновата кора.
4. Така престоява до сутринта.

5. Месото се задушава в зехтина кратко, колкото да се запечати и се изважда .


6. Зеленчуците се нарязват на едро и се задушават в зехтина също кратко.

7.Прибавя се маслото,нарязано на парчета и останалото вино .

8.Разбърква се



9.Отгоре се подрежда месото.


10. Добавя се водата с бульона.

11. Тенжерата се затваря и се задушава 1 час на ниска температура.

12. Месото се изважда,а зеленчуците с образувалият се сос се пасират.



13. Ястието се оформя в голяма чиния като се гарнира с белият ориз и маслинките.

14.Върху соса се подрежда месото.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини