Качамак със сирене и сушено свинско филе


Качамакът
 е традиционно балканско ястие, важна част от българската национална кухня, разпространено и в Северна МакедонияАлбанияБосна и ХерцеговинаЧерна гораСърбия, страните от Кавказкия регионТурция
Приготвя се от царевичен грис или фино смляно царевично брашно. Ястието е подобно на италианската полента и на румънската мамалига.
В Турция се приготвя един специалитет наречен мъхлама. Технологията е специфична,но се слага препържено масло,царевично брашно и специален за целта кашкавал. 
Аз съм приготвяла мъхлама и рецептата може да види тук
А що се отнася до качамака, имам опита и технологиите на майка ми и свекърва ми.
Майка ми го правеше с по-малко брашно и рядък. Слагаше го в тава, за да се запече.
Свекърва ми го правеше с повече брашно. Технологията беше интересна.
Брашното се изсипваше в определената за целта подсолена вода в тенджера, поставена на огън да заври   и с точилка се пробиваше дупка. Когато водата започне да ври се бърка енергично до сваряване на брашното.
Получената гъста смес се разпределяше в тава и се овкусяваше с мазнина,извара и пръжки.
 Количеството беше голямо за цялото семейство.
И така може с носталгия да се върнем към онези времена, когато всички си хапвахме до насита.
Но днес почти забравихме за това чудесно лакомство. 
Не знам как ми хрумна за качамак,но реших да направя разбира се много малка доза.
Видях доста рецепти и ми хареса една с 250 мл.вода и няколко лъжици
царевично брашно. 
Опитът ми показва обаче ,че на две части вода трябва се сепостави 1 част брашно. В рецептата обаче брашното беше 2 с.л. препълнени. Това е по-малко от 125 гр.
Затова направих корекция. Получи се чудесна смес. 
Нямах пръжки и затова сложих сушено месо за компания на качамака.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ
 
250 мл.вода
125 г. царевично брашно
50 гр.краве масло
1с.л.червен пипер
1 щ. сол
100 гр.сирене
50 гр.сушено свинско филе

ПРИГОТВЯНЕ



1. Водата се загрява до кипване.


2. Прибавя се брашното постепенно и се бърка енергично около 4 минути.


3. Сместа се разпределя и се полива с 1/2 от разтопеното масло.


4. Отгоре се поръсва раздробеното сирене.


5. Останалото масло се смесва с червеният пипер и се поръсва отгоре.


6. Качамакът се поднася със сушеното месо.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфитюр от вишнап

Ягодово ментова панакота

Шакшука със зеленини