Веган шоколадов мус с аквафаба




Преведено от английски аквафаба е вода, в която са варени зърна от бобови растения като нахут.

Използването му в кухнята е откритие на френския готвач Жоел Рьосел.

Чувала бях,че от нахутена или друга бобова течност може да се правят сладкиши. Целувки и шоколадови десерти. 

Това означава,че  тя напълно замества яйчният белтък и това позволява да се приготвят различни десерти предимно веган.
Реших да опитам да направя шоколадов мус.
Не очаквах да е толкова лесно и да е толкова вкусно лакомство. 

От една консерва от 400гр. течността е 120 мл. и се получават  2 купички десерт.

Ето как го приготвих.

ПРОДУКТИ

Течност от 1 консерва нахут/120 мл/

1ч.л.лимонов сок

есенция ванилия 5-6 капки

100 гр.веган шоколад

1 с.л.сироп от агаве или друг растителен сироп

50 мл. растителна сметана

За украса 

шоколадови капки


ПРИГОТВЯНЕ



1. Течността се изцежда от консервата.


2. Поставя се в блендера. Слага се и лимоновият сок.

3. Разбива се от 5 до 15 минути.



4. При мен беше 7 минути. Сместа трябва да е с твърди връхчета.



5. Шоколадът се разтопява на водна баня
и се прибавя към разбитата смес.



6. Разбърква се,добавя се сиропа, ароматите и се насипва в чашите.


7. Сметаната се разбива кратко,да не е твърда.

8. Шприцова се върху муса.



 

ДОБЪР АПЕТИТ!









Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто