Торта Зимна гора


Направих тази торта за изпращане на старата 2022година и посрещане на новата 2023 година.

Исках да стане вкусна и красива. Подобна торта съм правила преди четири години.

Сега промених крема и сложих свежи плодове. Плучи се много ефектна и съблазнителна торта.

ПРОДУКТИ

За блатовете

6 яйца

9 с.л.брашно

6 с.л. захар

6 с.л. какао

1 и  1/2ч.л.бакпулвер

1 контейнерче ванилия

За крема

1л.прясно мляко

120 гр грис

4 яйца

5 с.л.захар

200 гр гр.краве масло

200 гр. бял шоколад

Плодове

по 2 броя киви,мандарини и 1банан

За изглаждане на тортата 

150 мл.течна сметана 

За шоколадовата глазура

200 г.   шоколад 

100мл.течна сметана

Фигурки

Шоколадови шишарки

за направата  може да видите тук

Снежен човек и таралежче-направени са от марципан

Захарна поръска и кокосови стърготини

Шоколадови пурички

ПРИГОТВЯНЕ



1. Приготвя се крема,като прясното сляко със захарта се загрява до кипване. Прибавя се гриса и се бърка до сгъстяване. Яйцата се разбиват и към тях се слага малко от млечната смес. Разбърква се и се излива в крема. Бърка се още 2 минути. Прибавят се шоколада и кравето масло. Разбърква се и кремът се покрива с фолио.

2. Плодовете се обелват и нарязват на дребно

3.Сместа се разпределя за 3 блата.

4. За всеки блат се разбиват 2 яйца със 2 с.л захар. Прибавя се ванилията. 

5.Брашното /2 с.л.и какаото 2 с.л.се смесват. Прибавя се и 1/2 ч.л.бакпулвер

6.Сухите съставки се добавят към разбитите яйца постепенно. Сместа се пече върху хартия за печене във форма с d =26 см. около 8 минути на 170 °С.

7. Правят се още 2 блата по същия начин.

8. Блатовете се охлаждат 4-5часа.

9.  Във формата се поставя блат. Кремът се разделя на 4.

10Поставя се 1/4 от крема. Следва поставяне на 1/2 нарязани плодове.
Поставя се още 1/4 от крема.

11 Поставя се вторият блат и отвово се слага крем и плодове.

12. Поставя се 3 блат. 

13. Тортата се оставя на хладно за 2 часа.

14.Приготвя се шоколадовата глазура,като в сгорещената сметана се поставя начупеният шоколад.

15.Залива се тортата.

16.Оставя се да се стегне и се украсява отстрани с разбита сметана и отгоре с фигурките




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто