Ягодово ментова панакота
Сега отново гледаме към лятото и реших да направя отново панакота,но с нещо различно.
Избрах кокосово мляко/без гъстия слой, утаен на дъното/ и био шоколад с вкус на кокос. Вместо маскарпоне реших да използвам кварк. Повече за този продукт може да прочетете тук
За по-голяма свежест сложих и пресни ягоди,въпреки че още са скъпи. Но малко количество от тях не е чак толкова неизгодно да се купи. Поне докато домашните ни ягоди узреят.
Като среда на ягодите приготвих желатинова течност от вода и мед. Другите два слоя на панакотата направих от пасирани ягоди и млечни продукти и свежа мента и млечни продукти.
Получи се чудесна трислойна панакота.
Този път използвах желатин вместо агар,защото се оказа, че агарът ми е недостатъчен.
Единствената сладост в десерта идва от шоколада и лъжица мед. Така той е по- лек,свеж и наистина много вкусен.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
За двата цветни слоя
200 мл.кокосово мляко
1 бял шоколад с вкус на кокос
300 гр.кварк
100мл.вода
15 гр.желатин
200 гр. ягоди
1 вр. свежа мента
1ч.л. екстрат от ванилия
За третия желатинов слой
250 мл.вода
1 с.л. мед
10 г. желатин
1ч.л.ванилов екстрат
200 гр.ягоди
ПРИГОТВЯНЕ
4. Прибавя се млякото с шоколада и отново се блендира.
6. Желатинът се разтваря във водата и се разтопява на водна баня.
7. Прибавя се към сместа и се разбърква.
8 .Блендира се до образуване на хомогенна смес.
9. Сместа се разделя на две.
10. Ягодите се пасират и се претриват през цедка, за да се отстранят семките от ягодите.
11. Полученото пюре се прибавя към една част от разделената смес и се разбърква.
12. Ментата се пасира в блендъра с 3 с.л. вода и се претрива през цедка до образуване на гладко пюре.
13. Прибавя се към другата половина на сместа.
14. Слага се и аромата от ванилия.
15. Цялата смес е за 6 съдчета.
17. Във всяка чаша се поставят по 3 лъжици от сместа.
18. Смачканите салфетки са поставени за устойчивост на наклонените чаши.
19. Чашите се поставятвъв хладилника за 1 час ,за да стегне сместа.
20. Чашите се обръщат на противоположната страна и се поставят по още 3 с.л. от сместа със съответния различен цвят.
21. Отново се поставят в хладилника за още 1 час.
22. Образували са се по 2 фигури от ягодовата и ментова смес.
23. В средата има празно място.
24.Чашите се изправят и в тях се поставят нарязани на парчета ягоди.
25. Приготвена е и желатинова смес за третия слой. Като към водата се прибавя меда, аромата от ванилията. Желатинът се прибавя директно във водата и се загрява до разтварянето му.
26. С тази смес се заливат ягодите и чашите се поставят отново във фризера до стягане на сместа.
27. Останалата ягодова и ментова смес се разпределя в три съдчета.
28. Отгоре се разпределят останалите ягоди и се залива с желатинова смес.
29. И тук се образуват 3 слоя смес.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар