Публикации

Показват се публикации от септември, 2022

Предястия със смокини и синьо сирене

Изображение
Едно необичайно,но наистина много вкусно предястие със смокини и синьо сирене. Тази година смокините ни дадоха много плодове. Повечето консумирахме в прясно състояние. Правих и сладкиши със смокини. Но все ми се искаше да направя и нещо друго по-необичайно.  Реших това да бъдат: студено предястие със смокини със синьо сирене и  такова, което е малко запечено в микровновата фурна. Получиха се интересни, красиви и много вкусни предястия. Използвах по-малко количестмо продукти, но те могат и да се увеличат. ПРОДУКТИ 500 гр.смокини 100 гр.синьо сирене 150 гр.прошуто  сос от нар сок от лайм За гарниране гроздови зърна ПРИГОТВЯНЕ Смокините се измиват, на някои се отрязват капачета отгоре. Може и да не се изрязват такива. На всички смокини се правят по 4 разреза на кръст.  1. За студените предястия на клечка за предястия се забождат гроздови зърна и кубчета от синьото сирене. Накапва се от соса от нар. 2. За топлите предястия смокините се  разрязват на кръст и в центъра се забожда на клечка з

Конфитюр от малини с желираща захар

Изображение
Няма по-лесен за направа и по-вкусен конфитюр от този с желираща захар. Предимството е,че не се вари много и плодовете остават свежи. Не се стерилизира и може да се запазва за по-дълго време.  Сезонът на малините е към своя край и аз хванах сякаш последният влак.  Не бях правила конфитюр или сладко с желиаща захар и останах изненадана колко е приятно да се работи с нея. Като Тома Неверни опитах с малко количество плод, но резултатът бе просто зашеметяващ. Споделям рецептата ПРОДУКТИ 1 кг.малини 500 гр.желираща захар 2 в1 1/2 лимон ПРИГОТВЯНЕ 1. Плодовете се почистват от дръжките и листа между тях. Ако има наранени и смачкани се отстраняват. 2.Поставят се в подходящ съд и се засипвят със захарта. Лимонът се изцежда и сока се прибавя към сместа. 3. Разбърква се и се слага на  котлона. 4. Щом сместа заври се разбърква и вари 4 минути.  5.Ако има пяна се отстранява. 6. Още горещ се насипва в буркани и се обръща върху капачката. 7. Не се стерелизира 8. Прибира се на сухо място.   ДОБЪР АПЕТ

Нектар от диня и круши

Изображение
Една не толкова обичайна комбинация на плодове- диня и круши. Динята беше на масата през цялото лято и сега не липсва.  Но не ми  бе хрумвало да направя нектар от нея.  И крушите и те сякаш ми се усмихваха.  Реших да съчетая тези два плода. Така с естествените им сокове и месеста част. Без добавка на захар или мед. Сложих няколко стръкчета мента и 1 с.л. лимонов сок.  Така за освежаване,въпреки че плодовете също са свежи. Получи се много вкусен ароматен и свеж нектар за бърза консумация. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 1 резен диня 2 круши 1с.л.лимонов сок 2 стръкчета мента ПРИГОТВЯНЕ 1. Динята се нарязва на парчета, почиства се от семената.  2.Крушите се обелват и нарязват на дребно. 3. Сместа се слага в блендера.  4. Прибавят се листчетата от мента и лимоновият сок и се блендира. 5. Нектарът е готов за консумация. 6. Може да се гарнира с мента.   ДОБЪР АПЕТИТ!

Плодов пудинг от манго,смокини и боровинки

Изображение
Лятото вече си отиде, но все още ни се иска да хапваме леки плодови десерти. Това сладко изкушение направих по идея на дъщеря ми. Освен пюрирани плодове от боровинки, смокини и манго съм сложила   кисело мляко  Skyp  в боровинките и чия в смокините. Сложила съм и 1 с.л. мед в боровинките. Получи се интересен трипластов пудинг, който подредих в симпатичните бурканчета, подарък от дъщеря ми. Споделям рецептата! ПРОДУКТИ 1 добре узряло манго 5 добре узряли смокини 100 гр.боровинки 3 с.л.кисело мляко  Skip 1ч.л.чия 1 с.л.мед ПРИГОТВЯНЕ 1. Мангото се обелва и нарязва на парчета.  2. Пюрира се,без да се добавя нищо в него. 3. Смокините се измиват и нарязват на парчета. 4. Пюрират се. Добавя се чията и се разбърква. 5. Боровинките се измиват.  6. Киселото мляко се смесва с меда.  7. Добавят се боровинките и се пюрира. 8. Смесите се разпределят в бурканчетата по няколко лъжички и се подреждат на ивици. 9. Подреждането може да бъде различно  и ивиците плодово пюре с различна дебелина. Според пр

Кекс със смокини

Изображение
Смокините са едни от любимите ми плодове. Имаме три дървета в двора. Преди годени когато гледах отрупани с плодове смокини в Черноморец,мечтаех да си насадим смокиново дърво. Тази мечта е вече реалност. Тази година дърветата ни имат голямо количество плодове. Ако дъщеря ми беше тук,а не в Германия, щеше да каже:"Не може в сезона на смокините да не направим сладкиш със смокини"  И наистина е така. Затова реших да направя именно  кекс със смокини. Обичам кокосовите продукти и в къщи почти винаги имам кокосово масло и мляко. Съчетанието им със смокиновият кекс щеше да бъде чудесно.Освен това кокосът е полезен и здравословен продукт. Речено сторено. Получи се страхотен кекс, ароматен от кокоса и свеж и сочен от смокините. Използвях любимага си форма, изобразявяща замък с широк отвор в средата. Там поставих току що набрани смокини. Те бяха толкова живописни,че когато публикувах кекса в моята кулинарна група "Философия на моята кухня", една дама ги помисли за круши. И наи

Сладкиш с кайсии и малини

Изображение
В сезона на плодовете, изобилстват садкишите с добавка на прясни плодове.  В градината кайсиите ни се усмихват и сякаш приканват да им обърнем внимание. И малините са вече готови. Това ме мотивира да направя сладкиш с кайсии и малини. Тази комбинация ми хареса и се получи много вкусно печиво. Споделям рецептата! ПРОДУКТИ 100гр.брашно 50 гр.нишесте 100 гр. пудра захар 125гр. краве масло 3 яйца 50 мл.газирана вода 1течна есенция ванилия 2 ч.л.бакпулвер около 300 гр. кайсии 200 гр.малини ПРИГОТВЯНЕ 1. Брашното се пресява и към него се прибавя,нарязаното на парчета масло.  2. Правят се маслени трохи с брашното. 3. Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя газираната вода.  4. С миксера на ниска степен се разбива сместа, за да не се образуват бучки. 5. На дъното на формата се слага хартия за печене,а отстрани се намазва с масло. 6. Сместа се излива във формата и отгоре се подреждат кайсиите и малините.   7. Пече се на 160°С около 25 минути.  8. Фурната се изключва и сладкишът прес