Публикации

Показват се публикации от юни, 2023

Бананово малинов млечен крем

Изображение
Още едно от любимите ми кремчета,което обединява млечно плодов вкус. Досега съм правила подобни десерти и в този сезон много се харесват у дома. Този път съчетах млечният вкус с плодове от банан и малини. Последните вече се появиха в нашата градина и това придаде на крема много свеж вид и вкус. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 100мл.прясно мляко 200 гр.бял шоколад 400гр. млечен продукт Skyr 2 банана 200 гр.малини 1/2 ампула лимонова есенция 13 гр.желатин 50 мл.вода ПРИГОТВЯНЕ 1 . Най напред се разтваря желатинът във водата и се разтопява на водна баня. 2 . Прясното мляко се загрява и се прибавя начупеният на парчета шоколад. Слага се и лимоновата есенция. 3 . Скирът се поставя в блендера и се  разбива кратко. 4 . Постепенно се добавя и шоколадовото мляко. 5 . Следва добавянето на желатина, след което сместа се блендира. 6 . Сместа се разделя на две,като едната смес се излива в друг съд. 7 . Бананите се нарязват на късчета и се поставят в блендера. Разбива се до хомонизиране на сместа. 8 .

Конфитюр от горски плодове

Изображение
Домашните плодове особено ягодите и малините са много подходящи за вкусен конфитюр.  Ягодите ни вече са накрая, а малините започват да зреят и затова се оказаха много малко количество,затова допълних със замразени горски плодове. Получи се много ароматен  конфитюр. ПРОДУКТИ 500 гр.ягоди и малини 500 гр. горски плодове 500 гр.желираща захар 2:1 2 пакетчета ванилиева захар ПРИГОТВЯНЕ 1. Ягодите се нарязват на кръгчета.  2.  Добавят се и малините. 3. Горските плодове се намачкват с пресата за картофи,за да пуснат повече сок. 4. Всички плодове се смесват и се посипват с желиращата захар.  5. Прибавя се и ванилиевата захар. 6. Сместа престоява около 1 час,за да се разтвори добре захарта. 7. Поставя се на котлонаи се загрява до завиране. 8. Вари се 10 минути,като се отстранява образувалата се пяна. 9. Конфитюрът веднага се насипва в затоплени буркани,затваря се и се обръща върху капачката. ДОБЪР АПЕТИТ!  

Палачинки от бадемово брашно и фини овесени ядки

Изображение
Тези палачинки са моя импровизация. Избягвам глутена и бях изключила палачинките, които приготвям за семейството, за себе си.  Вече правих солен омлет с овесено брашно  и зелени подправки. Хареса ми , а и употребявам фините овесени ядки за закуска.  Затова реших да направя палачинки с овесено брашно. Комбинирах с бадемово брашно и се получиха невероятно вкусни лакомства.  Вчера направих и конфитюрът  от ягоди и се получи добра комбинация. Така вече и аз мога да хапвам от вкуснете палачинки. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 2 яйца 100мл. прясно мляко 65гр. бадемово брашно 4 препълнени с.л. фини овесени ядки 1с.л.олио 2ч.л.бакпулвер ПРИГОТВЯНЕ 1.Всички продукти се поставят в блендера.  2.Разбива се до образуване на хомогенна смес. 3. Сместа се излива в купа и трябва да изглежда като на изображението. 4. Палачинките се пекат в тиган с незалепващо покритие. Може съдът малко да се намаже с олио. 5. Палачинките може да се намажат с олио или разтопено масло. 6. Сервират се с конфитюр от ягоди. ДО

Шоколадово-плодов крем

Изображение
Лятото предразполага към направа и консумация на плодови десертчета. Само че сега в началото му, все още нямаме много плодове в градината.  За това кремче използвах екзотични плодове. Това са банани, фурми и авокадо. За по - голяма лекота ги съчетах с кисело мляко. Добавих и какао за финес.  Гарнирах с кокосова сметана и кокосови стърготини.  Получи се много свеж и вкусен десерт. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 10 обезкостени фурми 1 банан 1 авокадо 150 гр. кисело мляко 1с.л.какао 80 мл.кокосова сметана кокосови стърготини листчета мента ПРИГОТВЯНЕ 1. Киселото мляко се поставя в блендера и се разбърква. 2. Добавят се нарязаните на ситно фурми и отново се блендира . 3. Слагат се нарязаните на дребни късчета авокадо и банан и отново се блендира. 4. Накрая се прибавя и какаото и се разбъква до образуване на хомогенна смес. 5. Полученият крем се насипва в чаши и се поръсва с кокосови стърготини. 6. Гарнира се с кокосова сметана .   ДОБЪР АПЕТИТ!

Конфитюр от ягоди с желираща захар

Изображение
Миналата година правих за първи път конфитюр от малини с желираща захар. Останах много доволна от технологията указана в упътването на пакета желираща захар. Съотношението между плод захар беше 2:1.  Тази година реших да направя конфитюр от домашните ягоди и използвах същата захар. Сега обаче промених технологията,защото ягодите са малко по-твърди от малините и изискват различна обработка. Направих конфитюр от 1 кг. почистени от дръжките ягоди и 500 гр. желираща захар. Получи се повечко течност,защото ягодите бяха сочни и току що набрани. Но това няма значение,защото конфитюра се сгъстява и желира. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 1 кг. почистени ягоди 500 гр.желираща захар 2:1 ванилия по желание ПРИГОТВЯНЕ 1. Част от ягодите/1/3/ се пасират с пресата за картофи. 2. Останалите ягоди се нарязвват на филийки. 3. Посипват се със захарта и се слагат  при пасираните ягоди в тенджерата,в която ще се вари конфитюра. 4. Сместа престоява 40-50 минути, за да се разтвори захарта. Сокът отделен от яго

Веган шоколадов мус с аквафаба

Изображение
Преведено от английски аквафаба е вода, в която са варени зърна от бобови растения като нахут. Използването му в кухнята е откритие на френския готвач Жоел Рьосел. Чувала бях,че от нахутена или друга бобова течност може да се правят сладкиши. Целувки и шоколадови десерти.  Това означава,че  тя напълно замества яйчният белтък и това позволява да се приготвят различни десерти предимно веган. Реших да опитам да направя шоколадов мус. Не очаквах да е толкова лесно и да е толкова вкусно лакомство.  От една консерва от 400гр. течността е 120 мл. и се получават  2 купички десерт. Ето как го приготвих. ПРОДУКТИ Течност от 1 консерва нахут/120 мл/ 1ч.л.лимонов сок есенция ванилия 5-6 капки 100 гр.веган шоколад 1 с.л.сироп от агаве или друг растителен сироп 50 мл. растителна сметана За украса  шоколадови капки ПРИГОТВЯНЕ 1. Течността се изцежда от консервата. 2. Поставя се в блендера. Слага се и лимоновият сок. 3. Разбива се от 5 до 15 минути. 4. При мен беше 7 минути. Сместа трябва да е с твърд