Публикации

Показват се публикации от април, 2023

Разядка от жълтъци,сирене и кисело мляко

Изображение
  Още една идея как да се употребят сварени жълтъци. Може да се използват за направата на сладкиши или просто да се хапнат на закуска. Но аз предлагам и още една чудесна идея. Да се направи разядка от жълтъците и още няколко продукта. Идеята ми беше реализирана чудесно. ПРОДУКТИ 3 сварени жълтъци 60 гр. крема сирене 20 гр.синьо сирене 20 гр.бяло саламурено сирене 1 сварен морков 3с.л. кисело мляко 1 с.л.сос от нар 1 с.л. зехтин 1ч.л. горчица маслинки ПРИГОТВЯНЕ 1. Жълтъците и сирената се пасират.  2.Добавят се настърганият морков и киселото мляко. 3. Овкусява се с подправките и копър 4. Поднася се гарнира се по желание. ДОБЪР АПЕТИТ!  

Салата от сварени,белтъци,крема сирене и кисели краставички

Изображение
Тази толкова вкусна саладка направих отдавна. Непосредствено след великденските празници. Идеята ми беше да използвам останалите великденски яйца. И защото съпругът ми не може да яде жълтъци направих салатката само с белтъците.  Искам да съхраня тази идея и за друга година, когато отново ще има великденски яйца. ПРОДУКТИ 3 сварени яйца/само белтъците/ 60 гр.крема сирене 30 гр.бяло саламурено сирене 2 кисели краставици 7-8 маслинки 1ч.л.горчица 1с.л.тиквено олио копър ПРИГОТВЯНЕ 1. Белтъците се нарязват на дребно.  2. Прибавят се сирената.  3.Киселите краставички се настъргват.  4. Маслините се обезкостяват и нарязват. 5.Овкусява се с горчицата и тиквеното олио. 6. Слага се и нарязаният копъри се разбърква. 7. Салатата се оформя с ринг и се гарнира по желание с избрани продукти.   ДОБЪР АПЕТИТ!

Панирани сиренца

Изображение
Обикновено панирам кашкавал,но днес реших да направя нещо различно/въпреки че съм правила и други варианти./ Панирани хапки. Да,но какви? И избрах да приготвя панирани сиренца като допълнение на днешното меню. Като комбинация мисля,че най-добре сиренцата ще си отиват с доматен сос. Но ми хрумна още един вариант. Панирани сиренца в компанията на конфитюр от малини. И ето ги моите сладурски сиренца. ПРОДУКТИ 250 гр.бяло саламурено сирене 200 мл.олио За панировката 1 яйце 50мл.прясно мляко 2 препълнени с.л.брашно 1 к.л.бакпулвер сол 1 щ. ПРИГОТВЯНЕ 1. Сиренето се нарязва на малки кубчета. 2. За приготвяне на панировката яйцето се разбива със солта. 3. Брашното с бакпулвера и млякото се слагат редувайки се. 4.Сиренцата се потопяват в сместа за да поемат повече от нея. 5. Пържат се в сгорещеното олио като се обръщат след зачервяване. 6.Изваждат се върху домакинска хартия 7. Могат да се поднесат с доматен сос. 8. И един вариант с конфитюр от малини,домашно приготвен,ако обичаме сладко-солени

Желиран млечен крем с боровинки и чия

Изображение
Прекрасно млечно кремче, подходящо за пролетта и лятото. Направих го с любезното съдействие на Миленка Багалийска,чиито кулинарни изкушения винаги ме впечатляват и печелят голямо доверие. И тук се ръководех от нейната рецепта,но добавих натрошени бисквити с кокосово масло на дъното на някои от съдчетата. Вместо подсладено мляко сложих бял шоколад в прясното мляко.  Използвах култивирани боровинки,които в този сезон са доста скъпи и купих оскъдно количество. Разделих сместа на 2 части и в едната поставих боровинки,които се смляха в блендера. Към другата половина прибавих семена от чия. Получи се страхотен десерт. Благодаря,Миленка! Страхотна си! Ето и технологията на приготвяне. ПРОДУКТИ 150 мл.прясно мляко 50.мл.вода 350 мл.кисело мляко 100 гр. бял шоколад 1 ч.л.ванилов аромат 8 гр. агар-агар 200 гр.свежи боровинки листчета мента 6 маслени бисквити 2с.л.кокосово масло 1с.л.семена от чия 30 гр.орехи начупени ПРИГОТВЯНЕ 1.Прясното мляко,водата и агара се загряват до кипване и се варят 2

Козуначен замък с пъстри великденски яйца

Изображение
За великденските празници традиционно както всяка година приготвих козунаци. Един от тях беше по-различен по форма,направен с четвърт от дозата за козунаци. Формичката,която ползвах ми е любима. Тя е наречена Замъкът Бланкенбург,извисяващ се над едноименния град в Германия. Повече за този замък на Графство Бланкенбург може да прочетете тук. А за  историята на създаване на формата може да проследите този линк  За мен беше удоволствие да направя това великденско лакомство съчетано с пъстри яйца,което споделих с приятели. ПРОДУКТИ 300 гр.брашно 2 яйца 75 гр.захар 12 гр. прясна мая 1 с.л.ракия 60 мл.прясно мляко 60 гр. кисело мляко ванилия кората на 1 лимон есенции ванилия и цитрон 30 г. масло 30 г. свинска мас Плънка стафиди орехи локум шоколадови капки Захарна глазура 200 гр.пудра захар 2ч.л.лимонов сок 4 с.л.студено прясно мляко зелена сладкарска боя За украса захарни фигурки кокосови стърготини ПРИГОТВЯНЕ 1.Най напред се активира маята с 1 ч.л. захар 2с.л.брашно и малко от прясното мля

Салата от алабаш и моркови

Изображение
От години не съм правила салата от алабаш. Не знам как се сетих за него и реших да го приготвя. Съчетах го с моркови и се получи много вкусна салата. Наименованието на алабаша  идва от немската дума „ kohl”, която означава  зеле  и „rabi”, което означава ряпа. Алабашът не може да се похвали с дълга кулинарна история, каквато например притежават репите или  пащърнак , защото за пръв път е описан В Германия, едва среда на 16 век. Алабашът не съдържа мазнини и холестерол. Той има малко калории и е с ниско съдържание на  натрий . Той е също така добър  източник на калий . България са познати  два вида алабаш  - едър и дребен. Едрият алабаш има виолетово-синкава кора, докато дребният алабаш е със светлозелена кора. Важно е да се знае, че по диетични, вкусови и хранителни качества дребният алабаш превъзхожда едрият многократно. От алабаша се приготвя и много полезен за организма деликатес, а именно нарязан на дребно алабаш с маслини, зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Аз приготвих настърга

Печено агнешко бутче

Изображение
От детството си не хапвам агнешко,овче или ярешко. Нямам ястия с тези меса. Но съпругът ми много обича и затова за Великден направихме агнешко бутче. Обикновено не мога да изтърпявам миризмата от месото,но този път беше агнешко бутче от младо агне и нямаше никакъв проблем. Традиционно в къщи се приготвяше ярешко с ориз,но сега решихме да направим агнешкото с картофи. Получи се много вкусно. Приготвихме го в турската фурничка,която имаме от години. Аз разбира се не съм опитвала. Не мога защото ми прошава от месото. Но имаше приятна миризма и можах да се справя с присъствието си. Споделям приготвянето. ПРОДУКТИ 1 агнешко бутче около1,5кг. 700 гр. картофи  40 гр.краве масло 1ч.л.сол 1с.л. джоджан/сух/ 1ч.л.чубрица 1 с.л. черен пипер 1 ч.л. червен пипер 1ч.л.риган 5-6скилиди чесън ПРИГОТВЯНЕ 1.Бутчето се осолява добре. 2. Сухите подправки се разбъркват/без червеният пипер/ Слага се и част от мекото масло. 3. В месото се правят разрези отдолу и се маже обилно с подправките. 4. В лицевата ча

Плодова салата в кошничка от портокал

Изображение
Колко прекрасни са кулинарните групи. Лично аз участвам в доста такива.Човек не само предава опит,но и научава много полезни неща. Тази толкова красива кошничка от портокал се прави лесно,но трябва да знаеш как. А с помощта на приятели от групата става възможно и достъпно за всички.  Със  любезното съдействие на една прекрасна кулинарка Миленка Багалийска стана възможно да направя тази толкова ефектна кошничка. Следващият път ще изрежа по-прилежно,но сега е само за опит. Нямах много свежи плодове и допълних със сушени.  Поръсих и със семена от чия и слънчогледови семки.  Станаха чудесни! Благодаря от сърце,Миленка! Споделям направата. ПРОДУКТИ По 1 портокал за всяка кошничка сърцевина от плода на портокала ябълка, банан микс от сушени плодове семена от чия и слънчогледови семки ПРИГОТВЯНЕ 1. Свежите плодове се нарязват на дребни късчета. 2.Кошничката се конструира като най напред от едната страна се изрязва една полусфера. Прилича и на триъгълник. От парчето портокал се вижда формата.