Публикации

Показват се публикации от август, 2022

Студена крем супа с краставици и авокадо

Изображение
Една невероятно вкусна и здравословна крем супа от краставици и авокадо. Супата изобилства от зелени подправки-магданоз, копър, целина. И има екзотичен привкус с наличието на авокадо, лайм и лимон. Рецептата ми е от дъщерята, която вече я е правила в Германия. Реших и аз да опитам.  Невероятен вкус и аромат. Направо си е витаминозна бомба. Единственото,което не ми харесаа е,че  лука ,който се слага в нея се получи малко горчив вкус. Съвсем лек. И затова е по-добре да се сложи зелен лук и то в много малко количество. Пъвият път когато я правих забравих да сложа лук и горчив вкус не се усещаше.При гарнирането отгоре нарязах зелен лук.  Но все пак не е толкова горчиво. Леко се усеща. Ето това е оригиналът.  Пристъпвам към споделяне на рецептата. ПРОДУКТИ 2 краставици 1 авокадо 1 малка глава лук/може да се замени със зелен лук/ 1 вр.магданоз стръкчета копър стръкчета целина 4 скилидки чесън 1 ч.л.черен пипер сол 250 мл зеленчуков бульон 150  гр.кисело мляко 2 с.л. запечени кедрови ядки сок

Зърнена закуска с малини и добавка на чия и годжи бери

Изображение
  Една здравословна закуска със овесени ядки и добавка на чия,сушени и свежи малини и годжи бери сервирах тази сутрин.Много засищащо от овесените ядки и свежо от малините вълшебство. Приготвя се лесно и е доста вкусно. ПРОДУКТИ За една порция 3 с.л смляни овесени ядки 1 с.л сушени малини 1ч.л чия 1с.л годжи бери 1ч.л.мед 150 мл.овесено мляко Шепа свежи малини мента ПРИГОТВЯНЕ 1.  В купа се слагат сухите съставки-овесени ядки,сухи  малини,годжи бери и чия. 2.  Заливат се с топлото овесено мляко и се добавя меда.  3. Разбърква се.  4.  Изчаква се 10-15минути. 5.  Гарнира се с свежи малини и мента. 6.  Може да се съхрани в хладилника до 3 дни в затворен съд.   ДОБЪР АПЕТИТ!

Мъфини Проя

Изображение
Обикновено  царевичното брашно  се използва за  направа на царевичен хляб или  качамак   . Ползите от това брашно са безспорни.  То е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини,фибри,захари,белтъчини и др. То е източник на множество витамини-В1,2,3,4,6,витамин Е иК В състава му попадат още,калций,желязо,фосфор,цинк,мед,селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно се съдържа глутен, а в други не. В Сърбия се приготвя много вкусна запеканка наречена  проя  .  Моята сестра,която е омъжена в Сърбия ми е разказвала  за царевичния хляб "проя, дори ми е давала сръбска рецепта за приготвянето му.  Аз правих няколко пъти от това вкусно изкушение, но ми се искаше  да приготвя нещо различно, без да променям рецептата. Наскоро ми се отдаде случай и реших да направя мъфини. Същото количество  продукти само че в друга форма.  Сестра ми каза,че в проята може да се слагат различни продукти освен сирене- лук, спа

Шакшука със зеленини

Изображение
Едно популярно ястие от арабската кухня наречено шакшука. За неговата история и характеристики може да прочетете тук Има различни варианти на приготвяне  Повечето са месни. Разпространени са и постни разновидности.  Една от тях е зелената шакшука.  Имаме доста зелении в градината и затова реших да направя като си избрах продукти според наличните у дома. Получи се интересно и много вкусно ястие. ПРОДУКТИ 1 гл.кромид 2 зелени чушки 1 люта чушка 3 стръка зелен лук 1/2 връзка лапад няколко стърка мента,целина,босилек,копър 1ч.л.кимион,черен пипер,риган 2 стръка кориандър 3 скилидки чесън 1ч.л.сок от лайм и лимон 2 яйца сол или вегета 3 с.л зехтин 1/2 ч.доматено пюре За гарниране кисело мляко и сирене ПРИГОТВЯНЕ 1. Кромидът и чушките се нарязват и задушават в зехтина. 2. Прибавя се и зеленият лук. 3. Слага се доматеното пюре и се задушава още 5 минути. Ако се налага се добавя малко вода. 4. Добавят се и зелените и сухите подправки и се задушава кратко. 5. Подправя се с чесъна и соковете от

Разядка с авокадо,сирене и заквасена сметана

Изображение
Новият ми блог ще бъде посветен на нетрадиционни ястия и десерти,които аз възприемам като специалитети. И друг път съм приготвяла разядка с авокадо,но  това си беше определено хумус. Тази разядка е по-различна и е приготвена от авокадо сирене и заквасена сметана по немска рецепта. Количеството ми се видя доста и затова приготвих само 1/3 от разядката. Много ми хареса и следващият път когато я правя ще използвам микс от сирена. И защото обичам да експериментирам реших да поднеса разядката в купичка от омлети. Единият беше класически,а другият само от белтъци,защото съпругът ми не може да яде жълтъци. Този начин на поднасяне е не само ефектен, но при запичане на омлета се получава купичка -чипс. Много е удобно, защото си чупиш от "купичката" и топиш в разядката. Много е вкусно. ПРОДУКТИ 1  добре узряло авокадо 125 гр.сирене 100 гр заквасена сметана 50 гр.смляни орехи 4 скилидки чесън 1 ч.л.черен пипер 1 ч.л. сок от лайм За омлетите Класически омлет 1 яйце и 1 жълтък щипка сол