Публикации

Показват се публикации от ноември, 2022

Солен кекс със сирене,синьо сирене и лапад

Изображение
Този кекс съм правила във вариант на персийски тутманик или тутманик-шифон.  Сега направих нов вариант на тези печива. Много вкусен кекс се получи.  Лападът му придаде свежест,а сирената страхотен аромат. Този приготвих за подарък на приятели, а онзи у дома беше в друга форма и в него сложих малко апетитка. Споделям рецепта 4 яйца 200 гр.кисело мляко 180 гр.брашно 100 гр мазнина 40 масло,60 мл олио 1 п. бакпулвер /10 гр./ 1к.л.сол 250 гр.сирене  1 връзка лапад 50 гр.синьо сирене 2-3стърка магданоз чубрица-  1 к.л. ПРИГОТВЯНЕ 1. Най-напред се разбиват яйцата с щипка сол. 2. Получава се пухкав крем. 3. Постепенно се прибавя мазнината. Маслото е разтопено. 4. Добавя се и брашното, като се редува с киселото мляко, в което е разтворен бакпулверът. 5. Сместа се разбърква добре 6. Във силиконовата форма се поставя част от сместа. Следва сирене,синьо сирене,които са наситнени , а лападът и магданоза нарязани. 7. Покрива се с част от сместа. 8. Отново се поставя сирене и лапад  и се покрива с о

Шоколадови мъфини с вафли

Изображение
Отдавна исках да направя мъфини с вафли. Сега имах конкретен повод. И това е рожденият ден на съпруга ми. Отдавна търся подходяща рецепта, но все нещо в тези, които преглеждах не ме удовлетворяваше. Накрая импровизирах и рецептата стана много сполучлива. Използвах морени и нишесте като основни съставки. Споделям я с удоволствие! ПРОДУКТИ 2 пакетчета нишесте шоколад /120 гр/ 30 гр.брашно 3 яйца 100 гр.мазнина /50 гр.масло и 50 мл. олио/ 2 с.л.какао 3 морени 200 гр.кисело мляко 1 бакпулвер /10 гр./ 120 гр захар 1 п. ванилиева захар по една ампула есенция лимон и ванилия 2 щ. сол 1ч.л лимонов сок сладкарска сметана ПРИГОТВЯНЕ 1. Морените се натрошават на дребно. 2. Брашното се пресява и се смесва с нишестето. Прибавят се към вафлите. 3. Киселото мляко се смесва с бакпулвера. Прибавя се и мазнината. 4. Смесват се със сухите съставки. 5. Яйцата се разбиват със захарта като в началото на разбиването се прибавя солта.  6. Постепенно се прибавя захарта. Накрая се добавя и лимоновият сок. 7. Ра

Орехово шоколадови хапки

Изображение
Тези орехово шоколадови хапки приготвих по рецепта на Йоли Делибозова. И друг път съм приготвяла нейни ястия и десерти и винаги резултатът е бил отличен.  Колебаех се дали да не направя ореховки, но все пак се спрях на този сладкиш. Лесен за направа и много вкусен. Исках сладкишът да е по висок и ползвах по малка формичка. А иначе може да се ползва форма с d =на 25-26 см. На мен ми беше нужно малко по-дълго време за печене 25 минути вместо указаното от Йоли 15 минути.  И защото сладкишът беше предназначен за рожденият ден на съпруга ми го гарнирах със сметана. Получи се много вкусен и ароматен  десерт  Споделям го с удоволствие! ПРОДУКТИ 3 белтъка  150 гр пудра захар 1/2кора от лимон 200 гр. смляни орехи 40 гр.наситнен черен шоколад 1ч.л.лимонов сок 2 щ. Сол сладкарска сметана за украса смляни и счукани орехи ПРИГОТВЯНЕ 1. Най-напред се приготвя формата като се облицова с хартия за печене. Поръсва се с брашно. 2. Орехите се смилат. 3. Прибавя се и наситненият шоколад 4. Разбиват се бел

Ябълкови понички

Изображение
Ябълковите понички са нетрадиционни. Не са същите като обичайните, които обикновено правим. Но са много вкусни, меки и пухкави. Получих рецептата от Еличка Костова, която  я публикува  в моята група. По-късно се оказа,че авторка е Бенедета Роси. Но аз нямам достъп до нейни публикации.  Направих поничките и ми се струва че млякото в  рецептата е недостатъчно или брашното повече. Аз сложих още малко мляко и стана чудесно кексово тесто. И самите понички се харесаха много у дома.  Изпратих и на приятелите на съпруга  на излета за лов и те много ги харесали.  Изглежда много ги е впечатлила ябълката в кексовото тесто, защото се чудили как е вкарана ябълката в тестото. Ами приемливо е, като мъже не се занимават с кулинария и затова не знаят. Най-важното е, че са си хапнали добре. Остана ми малко от тестото и реших да опитам и с дюли. Бланширах няколко резена и подсуших. Потопих резените в сместа и изпържих. Получиха се чудесни вкусотии. Споделям рецептата! ПРОДУКТИ 2 ябълки 1 яйце 100 мл. пря