Публикации

Показват се публикации от януари, 2023

Гювеч със свински пържоли

Изображение
Когато пържолите са в повече и трябва да се консумират на няколко пъти. Разбира се,че омръзват така. Затова реших да направя бърз гювеч в мултикукър. ПРОДУКТИ 4 пържоли 1 гл.лук 1 голям морков 1/2 тиквичка 200гр.бланширан зелен фасул 3 ч.л.апетитка 1с.л.препечено брашно 1 с.л.червен пипер сухи подправки:чубрица,сминдух черен пипер магданоз пресен дафинов лист 20 гр.масло 2 с.л сметана ПРИГОТВЯНЕ 1. Нарязваме зеленчуците 2. Прибавяме пържолите 3. Слагаме 1/2л.зеленчуков бульон 4. Слагаме препеченото брашно смесено с червеният пипер и маслото. Добавяме дафиновият лист. 5. Оставяме да поври 45 минути. 6.Прибавяме нарязаните картофи и апетитката.  7.Овкусяваме с подправките. 8.Оставяме да поври още 40 минути.  ДОБЪР АПЕТИТ!

Салата с макарони и зеленчуци с майонеза

Изображение
Една салата подобна на Оливие или Руска салата. Вероятно това е една разновидност на прочутата салата,но с макарони. Вкусна и засищаща и може да се поднася на празник или в ежедневието. ПРОДУКТИ 70 гр.макарони 2 сварени моркова 3 дребни кисели краставички 3 с.л.грах 1 сварено яйце За млечната майонеза 100 мл.прясно мляко 200 мл. олио 1с.л.сок от лимон сол 2 щипки 1ч.л.горчица ПРИГОТВЯНЕ   Макароните се сваряват в подсолена вода.  Морковите и краставичките се рендосват. Яйцето може да се нареже на дребно. Прибавя се и граха.  За приготвяне на майонезата може да се прочете тук Прибавя се майонезата и се разбърква Може да се поднесе по различен начин. Аз избрах кошнички от кашкавал. Не особено сполучливи,но все пак е красиво.   ДОБЪР АПЕТИТ!

Баница на лентички с яйчна плънка

Изображение
  Имах изостанали кори във фризера и трябваше да се употребят. Реших да направя баница от нарязани на лентички кори. Този път по принуда,защото иначе нямаше да може да се манипулира с тях. Правила съм подобна баница,но в кексова форма,но сега трябваше да използвам обикновена тавичка. Като смесих с богата плънка от яйца и сирене се получи чудесна баница. Споделям рецептата.   ПРОДУКТИ 400 гр.кори за баница 60 гр. маргарин За плънката 4 яйца 250 гр.кисело мляко 100мл.олио 3с.л.с връх брашно 1 бакпулвер 300 гр.сирене ПРИГОТВЯНЕ 1. Най-напред се приготвя плънката като яйцата се разбъркват. Прибавя се олиото и киселото мляко и брашното с бакпулвера. След всеки продукт се разбърква. Натрошава се и се прибавя сиренето 2. Корите се нарязват с ножица на лентички. 3. Върху хартия за печене в тавичката се слагат малко от лентичките. 4. Отгоре се разпределят парченца от маргарина. 5.Слага се от плънката . 6. Така се процедира докато лентичките,маргаринът и плънката се изчерпят. 7. Завършва се с пл

Един вариант на руло Стефани

Изображение
Популярното руло Стефани може да се срещне в различни варианти на приготвяне.  Не съм го правила може би от 10 години. Не съм се замисляла,но сега ми беше интересно да разбера как се е появило това толкова красиво и вкусно ястие.  Оказа се,че  е известно под това име само в България и Унгария  (Stefania szelet). И само у нас и в страната на маджарите се прави с плънка от яйца, варени моркови и кисели краставички. Иначе месното руло е познато по целия свят, навсякъде си имат национална рецепта и име за ястието, някъде е без плънка, другаде е с плънка, която най-често е от твърдо сварени яйца. Защо обаче само у нас и в Унгария е кръстено на Стефани/Стефания и коя е тя? Според унгарците това е принцеса Стефания Белгийска (1864-1945), вдовица на австрийския престолонаследник Рудолф и съпруга на австро-унгарския дипломат граф Елемер Едмънд Лоняй. И все пак защо рулото се нарича Стефани/Стефания? Унгарците обичат „своята“ принцеса, а тя и Елемер са обичали Унгария и унгарската кухня. Твърди

Бутер кифлички с марципан

Изображение
Тези симпатични бутер кифлички правя за втори път.  Толкова са нежни,фини и хрупкави. Плънката от марципан ги прави просто вълшебни. Може да се направят и с козуначно тесто,но когато нямаме достатъчно време бутер тестото е добър вариант. Може да се използва и замразено,но охладеното тесто е много по-удачно. ПРОДУКТИ 1 ролка охладено бутер тесто 100 г. марципан 1 жълтък за намазване ПРИГОТВЯНЕ 1. Тестото се разстила и разрязва по дължината на две. 2. Нарязва се на триъгълници 3.  Всеки триъгълник се декорира в острата част с уреда за декорация на тесто. 4. Откъм широката част се слага късче марципан и се навива на кифличка. Острият връх трябва да остане отдолу. 5. Кифличките се подреждат в тава покрита с хартия за печене на разстояние. 6. Гланцират се с разбит жълтък и олио.   7. Кифличките се пекат в загрята 200 °С фурна около 20 минути. Ако фурната е много силна се покриват с алуминиево фолио. 8. Кифличките са добра компания на кафето.   ДОБЪР АПЕТИТ!

Новогодишна питка Елхичка с късмети

Изображение
Новогодишната трапеза е по-богата когато на нея има и питка с късмети. Направих я като елхичка. Стана много пухкава и мека. Сложих паричка и листчета с късмети ПРОДУКТИ 500 гр. брашно 200 гр.кисело мляко  1яйце и 1 белтък 135 г. разтопен маргарин 7 гр.суха мая 1ч.л.сол 1 жълтък за намазване на питката късмети и паричка ПРИГОТВЯНЕ 1.Брашното се оформя на кладенче. Слага се сухата мая и се разбърква.  2.Поставя се солта по краищата на брашното. 3. Течните съставкии кисело мляко,яйца и маргарин се смесват и се прибавят към брашното.  4. Омесва се меко тесто. 5. Оставя се да втаса във фурната,включена на 50 °С. Около 30 минути. 6. Оформят се топчета . 7. Моите бяха по 50 грама. 8. Поставят се късметите и паричката. 9. Подреждат се като елхичка. 10. Най отдолу се слагат едно или две топчета в средата. 11. Останалите топчета се подреждат на редове като на всеки следващ ред се поставят по едно по-малко. Например 4,3,2,1. 12. Може да се поставят 5,4,3, 2,1. Питката става по голяма. На мен ми о

Торта Зимна гора

Изображение
Направих тази торта за изпращане на старата 2022година и посрещане на новата 2023 година. Исках да стане вкусна и красива. Подобна торта съм правила преди четири години. Сега промених крема и сложих свежи плодове. Плучи се много ефектна и съблазнителна торта. ПРОДУКТИ За блатовете 6 яйца 9 с.л.брашно 6 с.л. захар 6 с.л. какао 1 и  1/2ч.л.бакпулвер 1 контейнерче ванилия За крема 1л.прясно мляко 120 гр грис 4 яйца 5 с.л.захар 200 гр гр.краве масло 200 гр. бял шоколад Плодове по 2 броя киви,мандарини и 1банан За изглаждане на тортата  150 мл.течна сметана  За шоколадовата глазура 200 г.   шоколад  100мл.течна сметана Фигурки Шоколадови шишарки за направата  може да видите тук Снежен човек и таралежче-направени са от марципан Захарна поръска и кокосови стърготини Шоколадови пурички ПРИГОТВЯНЕ 1. Приготвя се крема,като прясното сляко със захарта се загрява до кипване. Прибавя се гриса и се бърка до сгъстяване. Яйцата се разбиват и към тях се слага малко от млечната смес. Разбърква се и се и