Публикации

Показват се публикации от март, 2023

Сурови овесени протеинови барчета

Изображение
Протеиновите барчета да вкусна хранителна добавка богата на белтъчини и в повечето случаи с ниско съдържание на въглехидрати. Търсени са от спортистите, но са подходящи и за ежедневно похапване от всеки човек. Има стотици рецепти за подобни барчета, продават се и в специализирани спортни магазини, но аз се спрях на една от стотиците, която видях в публикация на Людмила Данова в кулинарната група"Рецепти без граници" ПРОДУКТИ 132 гр. фини овесени ядки 2 с.л кокосови стърготини 1 с.л.белени слънчогледови семки 1 с.л. белени тиквени семки 2 с.л. фъстъци и шам фъстъци 1 с.л.сусам 1 с.л. червени боровинки 1 с.л. годжи бери 2 с.л.чия 2 с.л тахан 6 с.л. кокосово масло 1 с.л.тиквено масло/или друго ядково/ 2 с.л. мед 4 с.л. ядково мляко/например кокосово или овесено/ 2 блокчета бял  шоколад със стевия или обикновен 5 блокчена черен шоколад със стевия 1п. шоколадови капки ПРИГОТВЯНЕ 1.Ядките могат малко да се запекат.  2.Слънчогледовите,тиквените и сусамови семки също. 3. Заедно с кок

Поширани яйца с овкусено кисело мляко

Изображение
Поширането е техника на варене на продукти като,яйца,риба, броколи,брюкселско зелеи пр.  при ниска температура. Така се запазва текстурата на продуктите. Аз приготвих поширани яйца,подобно на тези по панагюрски. Само заляти с кисело мляко. Не съм изпълнила класическата рецепта.  ПРОДУКТИ 2 яйца 4 с.л.кисело мляко  1 ч.горчица 1ч.л.вегета червен пипер ПРИГОТВЯНЕ 1.  В малка тенджерка се кипва 1/2л. вода подсолена. 2. Отстранява се от огъня и се счупват в нея яйцата. 3. Така престояват около 20 минути. 4. Яйцата се изваждат в чиния като добре се изцеждат 5. Киселото мляко се овкусява с посочените продукти. 6. Заливат се яйцата и се поръсват с червен пипер. 7. Ястието се гарнира по желание с парче сирене   ДОБЪР АПЕТИТ!

Печен зрял боб със зеле и пълнени с праз лук сухи чушки

Изображение
Типични за българската кухня продукти,които рядко се смесват. Това са зрелият боб и киселото зеле. Тази комбинация заварих като обичайна в дома на родителите на съпруга ми. Виждаше ми се странно към бобената чорба да се прибавя кисело зеле. Така просто сварени,без подправки и специално овкусяване. Преди време моята фейсбук приятелка Доби, показа много вкусна яхния със запържен зрял боб, към който беше прибавила и кисело зеле. Опитах да направя и се оказа много вкусно. Няколко пъти правих тази комбинация. Сега реших да направя по-различен вариант.  Спомням си,че баба ми по майчина линия правеше печен сгъстен боб. Беше много вкусно. Реших да приложа този вариант като прибавих и сварено кисело зеле. Комбинацията беше допълнена от идеята на друга приятелка Снежето, която беше комбинирала боб с пълнени с праз сухи чушки.  И така приложих и това и накрая се получи много вкусно ястие. Сварих обичаен боб чорба с кремвирши за съпруга и от него отделих 3 чирпака сгъстен боб.  Прибавих към зелето

Сурова слънчогледово бадемова халва

Изображение
Сурова халва без огън,звучи добре. Нищо не се пържи или вари. И натурални съставки- ядки,мед,тахан.  По вкус е същата като слънчогледовата тахан халва. Тук пастата от слънчогледови семки превзема вкуса. А и суровата халва е по-добра от традиционната, защото няма захар а мед. Не се обработват термично продуктите и няма много мазнини. Рецептата е отново на Йоли Делибозова. Всичко е много точно премерено. Отличен вкус на крайния продукт.  И както винаги някои мои промени,но не много. Замених сусама със слънчоглед. Таханът ми не е сусамов,а лешников. Това имах в къщи и реших да го употребя. Не съм сложила семена от мак,въпреки че можех да го заменя с нигела,но реших да е без тези семена.   Отгоре поръсих с кокосови стърготини вместо сусам. Получи се много вкусна халвичка, която засили и пролетното настроение. Направих двойна доза,която е посочена в продуктите. Може би повече трябваше да притисна халвата във формичката, за да се споят напълно пластовете. Не мога да не споделя това сладко из

Запеканка от пилешки хапки зеленчуци и киноа

Изображение
От една година замених ориза с киноа и затова всяко ястие вместо  с ориз готвя с киноа. Добре се получава и мисля,че има и здравословен ефект. Днес реших да направя запеканка от пилешки хапки зеленчуци и киноа. Месото е печено на грил,но омръзва да се консумира само в този вид и затова го трансформирах. Заедно с другите продукти се получи чудесно ястие. ПРОДУКТИ 300 гр пилешко филе 200 гр.грах 2 стръка праз лук 1 морков 1 буркан стерилизирани гъби 1ч.ч.киноа зелени подправки магданоз и целина сухи подправки -джоджан, мента,чубрица,сминдух и кимион 1 пилешки бульон 1 ч.л.вегета.1ч.л. червен пипер 2 с.л.зехтин 1 с.л.тиквено олио 1л. вода За заливката  2 яйца150 гр.киселомляко щипка сол ПРИГОТВЯНЕ 1. Лукът се нарязва и задушава с мазнината и 1/2ч.ч.вода. 2. Прибавят се гъбите и се задушава още 3 минути. 3. Прибавят се морковите и  киноата,която е предварително накисната във вода и се задушава за кратко. 4. Накрая се  слага и бланшираният грах. 5. Добавят се подправките и се разбърква. 6.

Сусамово лешникова тахан халва

Изображение
Халвата е традиционно сладко изделие, което е популярно на Балканите, Близкия изток, Гърция, Израел и страните от бившия СССР.  Всеки регион има своя собствена традиционна рецепта за производство.  Източната сладост обикновено се приготвя от смес от мед и сусам или смачкани сусам и захар. Вкусът, калоричността и ползите от десерта зависят от допълнителни съставки като фъстъци, бадеми, шам-фъстъци или какао. Ясно е,че халвата може да се направи по различни начини и на мен ми попадна рецептата на Йоли Делибозова за сусамова халва с брашно масло,тахан и захар.  Обикновено по тази технология сладкишът се приготвя в турската кухня и се чувства привкусът на брашното. Изкушена от вида и съдържанието на показаното от Йоли,направих сладкишът. Получи се красива на външен вид и приятна на вкус сладост. Все пак сладкишът е много калоричен и консумацията трябва да бъде ограничена. ПРОДУКТИ 225 гр.брашно 100 гр. краве масло 100 гр.пудра захар 150 гр.сусамов тахан 2 с.л. лешников тахан 1 с.л. какао 7