Публикации

Показват се публикации от май, 2023

Шоколадов мус с апликация от желирани плодове

Изображение
Напоследък акцентираме на млечно-плодови кремчета с различни вкусове. Сега заложих на шоколадов мус от бадемово мляко,рикота и шоколад. Вече в двора ни се появиха и първите плодове: череши и ягоди,макар и в още ограничено количество,защото не са узряли добре.  Но все пак реших да включа и малко от тях. Получи се интересен десерт,който направих днес за утрешния празничен ден. Ето и приготвянето му. ПРОДУКТИ 250 мл.бадемово мляко 125 гр. черен шоколад с парченца бадеми  1с.л.какао 250 гр. рикота 15 гр. желатин 50 мл.вода за разтваряне на желатина 5-6череши 5-6 ягоди 1ч.л. сок от лайм За желатиновите фигури 110 мл. вода 1 с.л.мед 5 гр. желатин ПРИГОТВЯНЕ 1. Бадемовото мляко се загрява колкото да се разтопи начупеният на парчета шоколад. 2. Прибавя се и какаото и се разбърква.  3. Към  сместа се добавя сока от лайм и се охлажда. 4. Рикотата се поставя в блендера. 5. Добавя се шоколадовата смес и се разбива . 6. Желатинът се разтопява на водна баня и се прибавя към сместа. 7. Отново се блен

Банички- слънчогледи с плънка от сирене, лапад и зелен лук

Изображение
Тези толкова впечатляващи банички видях в няколко блога.Преди това съм ги виждала в турски сайтове. Изглеждат превъзходно, а сега се убедих, че са и много вкусни. Преди няколко дни Севи/Севинч Адил/ публикува великолепни банички Слънца. Просто грееха от красота! Аз не можах да постигна нейното майсторство за набиране на корите. Това се постига с много умение или повече упражнения. Но все пак баничките ми са симпатични и имат чудесен вкус. Утре ще почерпя гостите ни и се надявам да им харесат. При направата на тези банички има една интересна идея. Използва се дървена закачалка. Отделя се долната част, защото е тънка и така набирането/накъдрянето/ на кората става по-лесно. Именно тази част се поставя върху кората и се навива. Има и друга особеност. Навиването на кората трябва да бъде хлабаво,защото после набраната част трудно се измъква от пръчката. Моята пръчка не беше много дълга и се наложи да прегъна от дължината на кората. Това се отрази на големината на баничките. Освен това, за да

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто

Изображение
Отдавна гледах клипчета и четох за приготвяне на сирене в домашни условия. Имаше най-различни варианти. С мая за сирене, с лимонова киселина или сок от лимон. Даже някои рецепти включваха и мая за сирене и лимонова киселина в комбинация. Имаше и такива с добавка на яйца. Бях си набелязала някои идеи и си мислех да направя сирене като узреят доматчетата ми Чери. Само че това няма скоро да стане, защото растенията са още малки.  Не ми се чакаше,  а и като видях съблазнителното сиренце на Миленчето Багалийска, реших да не чакам повече. Много ми се искаше да опитам и друг вкус освен натуралното сирене и затова увеличих дозата на млякото още малко.  Млякото разбира се е много важно и за препоръчване е то да бъде домашно. Но аз от детските си години и до сега не харесвам домашното мляко. Имам си свое обяснение. Не ми понася вкуса особено ако в него се доладя сирийност, която идва от виметата на животните. Всеобщото мнение е , че млякото от магазина няма да стане, защото е с малка масленост и

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Изображение
Съпругът ми обожава паниран кашкавал. Дълго време мислих как да заменя пърженето на кашкавал с печене, въпреки че имах  и други варианти, размислях да намеря различно решение. Направих няколко комбинации и така се получи един добър проект. Комбинирах сирене и кашкавал, замених пшеничното брашно,което съм използвала в други запеканки с бадемово ,прибавих и зелении от градината и се получи много вкусен и при всички случаи по-здравословен от пърженето специалитет. Направих го веднъж във формата за торта и се хареса много Опасявах се,че няма да се изпече добре и го пекох 40 минути.  Но може би трябваше поне с 10 минути по-малко да се пече. Затова вторият път намалих времето за печене на 30 минути. Стана много мекичко и сочно. Сега вече ще го приготвям с това времетраене. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 300 гр. кашкавал 100 гр.отсолено сирене 3 яйца 2 по-едри листчета лапад 2 стърка зелен лук 100 гр.кисело мляко 55 гр. бадемово брашно 7 гр. бакпулвер 55 гр. краве масло и съвсем малко маргарин