Публикации

Дип от авокадо и рикота

Изображение
Обичам авокадо и често го използвам за направата на салати и различни разядки  Правила съм и хумус с него,но този път направих анокадото в комбинация със сирене рикота.  Получи се интересна и много вкусна разядка. Може да се използва и за пълнеж на сандвичи или за гарнитура на месо или риба. Но е много вкусно ако се похапва и с крекери. Рецепта за крекери със семена и ядки може да откриете тук . Ето как се приготвя  дип от авокадо и рикота. ПРОДУКТИ 1 авокадо 250 гр. рикота 50 гр.смлени орехи 4 с.л. зехтин 1с.л.сок от лимон или лайм 1/4 ч.л.сол 2 скилидки чесън ПРИГОТВЯНЕ 1. Авокадото се изважда от обвивката и се намачква с вилица. 2. Рикотата се изважда и нарязва на парчета. 3. Всичко се поставя в блендера. Добавят се и останалите съставки. Блендира се кратко.  Използва се по предназначение.   ДОБЪР АПЕТИТ !

Мъфини с конфитюр от малини

Изображение
  Мъфините са от най- предпочитаните сладкиши в нашето семейство. Имам най - различни варианти преставени в блога ми. И са много удобни за пренасяне особено за път. Сред многото рецепти ме впечатли тази  на отличната кулинарка и моя приятелка  Феня Георгиева. Както тя обяснява тези мъфини могат да се приготвят с продукти,които се намират в шкафа на всяко домакинство. И така приготвих тези мъфини и съм много доволна от резултата. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ Мерителна чаша 200 мл. 3 малки яйца 2ч.ч. брашно/200гр./ 1/2 ч.ч. захар/60гр/ 1/2 ч.ч олио/100мл./ 1ч.бакпулвер ванилиева захар 10 гр. малинов конфитюр 125 мл.прясно мляко 125 мл. кисело мляко   За гарниране сладък хумус /рецептата е тук /  ПРИГОТВЯНЕ 1. Яйцата се разбиват със захарта,ванилиевата захар щ. сол и 1 ч.л.лимонов сок. Разбивах 12 минути. 2. Постепенно се прибавя олиото. 3. Добавя се брашното,пресято с бакпулвера като се редува с млеката. 4. Разпределя се във формичките за мъфини, покрити с книжни капсулки. В средата на в

Мини сладкиши с боровинки

Изображение
Маслените плодови сладкиши ни станаха любими. Изпечени в индивидуални форми за мъфини са по-лесни за разрязване и сервиране.  Сега отново се спрях на маслени сладкишчета, само че с боровинки. Получиха се приятни на външен вид и вкусни за похапване сладкишчета. Само си правя забележка,че по-твърдите плодове трябва да бъдат пасирани или поне смачмкани,за да се изпекат поне малко,защото тестото е маслено и се пече кратко. Но все пак не беше голяма беда. ПРОДУКТИ 200 гр.брашно 75 гр.краве масло 1 яйце 1с.л. вода или мляко 7 гр.бакпулвер 1п.ванилиева захар 30 гр.захар За плънката 300 гр.боровинки 5-6 бисквити ронливи 50 гр.орехови ядки и такива от шамфъстък. За маслените трохи По-малко от 1/3 от тестото 4 с.л кокосови стърготини За поръска кокосови стърготини смлян шомфъстък ПРИГОТВЯНЕ 1. Брашното с бакпулвера и маслото,пудрата захар смляна с ванилиевата захар се претриват на трохи. 2. Прибавя се яйцето и течността. 3. Омесва се тесто,което се разделя на топчета. Покриват се с фолио за 15 м

Малиново брауни

Изображение
От известно време следя кулинарното предаване Soul & Pepper.  Впечатли ме една от рецептите на Елена Петрелийска и реших да направя сладкишът който представяше. Направи ми впечатление,че какаото е много 55 гр. при наличие на още 200 гр.шоколад. Все пак реших да направя сладкиша по посочените количества. Само че замених черешите с малини. И намалих два пъти захарта. Стана доста сух сладкиш и трябваше да го сиропирам. Вторият път не слагах какао,защото шоколадът беше достатъчен. Получи се много лек и вкусен сладкиш,нежен и ефирен. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 130 гр.масло 150 гр.черен шоколад за разтопяване 50 гр.начупен  шоколад 55 гр.малини 50 гр. натрошени орехи 80 гр.захар 75 гр.брашно 1ч.л. бакпулвер 1 ампула ванилия сладолед за гарниране ПРИГОТВЯНЕ 1. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. 2. Прибавят се малините и орехите. 3. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към сместа като се редуват с брашното пресято с бакпулвера. 4. Прибавя се и начупеният шоколад и в

Киш от бутер тесто със зеленчуци и сирена

Изображение
  Въпреки че кишът вече е класическо ястие от френската кухня, той произхожда всъщност от Германия, в средновековната земя Лотринген, която е била под германско управление, пише чуждестранната преса. По-късно този регион е наречен Лотарингия от французите. Оттук и името на ястието: киш Лотарингия. Думата "киш" идва от немската дума "Kuchen", което означава торта. Оригиналният френски киш „Lorraine quiche“ беше отворен пай, с пълнеж, направен от смес от яйце и сметана, с пушен бекон. Едва по-късно сиренето е добавено към рецептата за киче от Лотарингия. И ако добавите лук, ще получите „елзаски киш“, което означава елзаска тарта. Върхът на тартата първоначално е направен от тесто за хляб, но рецептата му се е развила много оттогава и сега се подготвя тънък блат. Лотаринговият тарт или киш стават популярни в Англия някъде след Втората световна война и придобиват популярност в САЩ през 50-те години. Тъй като основните съставки на тартата имаха вегетариански характер, ки

Сладък хумус с черен шоколад

Изображение
Обичам арабската разядка хумус, за което може да се прочете тук. Правила съм хумус в различни варианти с нахут,зрял,боб,авокадо и различни допълнителни зеленчуци-сушени домати,патладжан, печени червени чушки и маслини. Не предполагах,че може да се приготви и сладък хумус. Оказа се,че може да се приготви и такъв като топинг за бисквитки,вафлени корички или плодове. Може да се използва и за глазура на торти и сладкиши или да се гарнират мъфини и да се слепват сладки или макарони. Разгледах доста рецепти в интернет, но накрая намерих за мен един приемлив вариант. Получи се чудесен продукт, който веднага използвах по предназначение. Следващият път ще направя сладък хумус с бял шоколад. Той също може да намери приложение. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 1 кутия нахут 3 с.л. сусамов тахан 1с.лешников сусам 2 с.л. мед 50 гр. черен  шоколад 1с.л. сурово какао/може и обикновено/ 150 мл.овесено мляко/може и краве/ ПРИГОТВЯНЕ 1. Нахутът се изцежда от течността. 2. С нея може да се приготви шоколадов