Публикации

Показват се публикации от август, 2023

Мини сладкиши с боровинки

Изображение
Маслените плодови сладкиши ни станаха любими. Изпечени в индивидуални форми за мъфини са по-лесни за разрязване и сервиране.  Сега отново се спрях на маслени сладкишчета, само че с боровинки. Получиха се приятни на външен вид и вкусни за похапване сладкишчета. Само си правя забележка,че по-твърдите плодове трябва да бъдат пасирани или поне смачмкани,за да се изпекат поне малко,защото тестото е маслено и се пече кратко. Но все пак не беше голяма беда. ПРОДУКТИ 200 гр.брашно 75 гр.краве масло 1 яйце 1с.л. вода или мляко 7 гр.бакпулвер 1п.ванилиева захар 30 гр.захар За плънката 300 гр.боровинки 5-6 бисквити ронливи 50 гр.орехови ядки и такива от шамфъстък. За маслените трохи По-малко от 1/3 от тестото 4 с.л кокосови стърготини За поръска кокосови стърготини смлян шомфъстък ПРИГОТВЯНЕ 1. Брашното с бакпулвера и маслото,пудрата захар смляна с ванилиевата захар се претриват на трохи. 2. Прибавя се яйцето и течността. 3. Омесва се тесто,което се разделя на топчета. Покриват се с фолио за 15 м

Малиново брауни

Изображение
От известно време следя кулинарното предаване Soul & Pepper.  Впечатли ме една от рецептите на Елена Петрелийска и реших да направя сладкишът който представяше. Направи ми впечатление,че какаото е много 55 гр. при наличие на още 200 гр.шоколад. Все пак реших да направя сладкиша по посочените количества. Само че замених черешите с малини. И намалих два пъти захарта. Стана доста сух сладкиш и трябваше да го сиропирам. Вторият път не слагах какао,защото шоколадът беше достатъчен. Получи се много лек и вкусен сладкиш,нежен и ефирен. Споделям рецептата. ПРОДУКТИ 130 гр.масло 150 гр.черен шоколад за разтопяване 50 гр.начупен  шоколад 55 гр.малини 50 гр. натрошени орехи 80 гр.захар 75 гр.брашно 1ч.л. бакпулвер 1 ампула ванилия сладолед за гарниране ПРИГОТВЯНЕ 1. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. 2. Прибавят се малините и орехите. 3. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към сместа като се редуват с брашното пресято с бакпулвера. 4. Прибавя се и начупеният шоколад и в

Киш от бутер тесто със зеленчуци и сирена

Изображение
  Въпреки че кишът вече е класическо ястие от френската кухня, той произхожда всъщност от Германия, в средновековната земя Лотринген, която е била под германско управление, пише чуждестранната преса. По-късно този регион е наречен Лотарингия от французите. Оттук и името на ястието: киш Лотарингия. Думата "киш" идва от немската дума "Kuchen", което означава торта. Оригиналният френски киш „Lorraine quiche“ беше отворен пай, с пълнеж, направен от смес от яйце и сметана, с пушен бекон. Едва по-късно сиренето е добавено към рецептата за киче от Лотарингия. И ако добавите лук, ще получите „елзаски киш“, което означава елзаска тарта. Върхът на тартата първоначално е направен от тесто за хляб, но рецептата му се е развила много оттогава и сега се подготвя тънък блат. Лотаринговият тарт или киш стават популярни в Англия някъде след Втората световна война и придобиват популярност в САЩ през 50-те години. Тъй като основните съставки на тартата имаха вегетариански характер, ки