Един вариант на руло Стефани


Популярното руло Стефани може да се срещне в различни варианти на приготвяне. 

Не съм го правила може би от 10 години.

Не съм се замисляла,но сега ми беше интересно да разбера как се е появило това толкова красиво и вкусно ястие.

 Оказа се,че е известно под това име само в България и Унгария  (Stefania szelet). И само у нас и в страната на маджарите се прави с плънка от яйца, варени моркови и кисели краставички. Иначе месното руло е познато по целия свят, навсякъде си имат национална рецепта и име за ястието, някъде е без плънка, другаде е с плънка, която най-често е от твърдо сварени яйца.



Защо обаче само у нас и в Унгария е кръстено на Стефани/Стефания и коя е тя? Според унгарците това е принцеса Стефания Белгийска (1864-1945), вдовица на австрийския престолонаследник Рудолф и съпруга на австро-унгарския дипломат граф Елемер Едмънд Лоняй.

И все пак защо рулото се нарича Стефани/Стефания? Унгарците обичат „своята“ принцеса, а тя и Елемер са обичали Унгария и унгарската кухня. Твърди се, че благодарение на нея няколко нови ястия обогатяват маджарската кулинария. Характерният обединяващ елемент в стила Стефания са варените яйца - като плънка в прочутото руло, в кюфтета, в гнездо от кайма, дори и в ризото. 

Как името е стигнало до България? Най-вероятно чрез българските градинари, които се преселват в Унгария. 

У нас рулото може да се срещне в различни варианти. Класическото руло се прави с цели сварени яйца. Но се срещат варианти с половинки яйца или норязани на ситно яйца. Краставичките и морковите допълват красивата палитра при разреза на рулото.

Погледнах в Интернет. Повечето модели бяха с различна гарнитура.

Аз помня,че майка ми го правеше със сос и картофено пюре. 

Не си спомням как тя правеше соса и направих един вариант подобен на сос бешамел.

Получи се чудесно руло. 

За гарниране използвах готово овкусени и изпържени картофи.

ПРОДУКТИ

1 кг.кайма/смел свинско и телешко/

1 гл. лук

3 сварени яйца

2 бланширани моркова

3 дребни кисели краставички

Сухи подправки- чубрица,сминдух,черен пипер,кимион 

2 ч.л.вегета

1 яйце и 1 белтък

3 филийки смлян сухар

За соса

3 с.л.брашно

3 с.л.зехтин

40 гр.краве масло 

300мл. прясно мляко

1 жълтък

1/4 ч.л. сол

ПРИГОТВЯНЕ


1. Лукът се нарязва на дребно. Не се смила,защото горчи.



2. Добавят се и сухите подправки и вегетата.



3. Слага се галетата от смляните сухари и яйцето.



4. Каймата се омесва добре. Оставя се да отлежи на хладно 1 час.



5. Разстила се върху хартия за печене и  тавичката от фурната.

6. Яйцата се разполовяват и подреждат по дължината на рулото.



7. Подреждат се и морковите и киселите краставички.



8. Загръща се от едната страна по дължина.



9. Загръща се и от другата страна и се заглажда.

10. Рулото се намазва обилно с разбит белтък,за да не се напука.



11. Пече се на 250 °С около 10 минути. Още 10 минути на 200 °С  и 10 минути на 160 °С.

12. Сосът се приготвя като брашното се запържва със зехтина. Прибавя се прясното мляко на части. Жълтъкът се разбърква с част от соса и се връща в съда. Вари се още 3 мин. Добавя се маслото.

Поднася се с пържени картофи,закупени готови и сос.



 ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто