Ябълкови понички


Ябълковите понички са нетрадиционни. Не са същите като обичайните, които обикновено правим. Но са много вкусни, меки и пухкави.
Получих рецептата от Еличка Костова, която  я публикува  в моята група. По-късно се оказа,че авторка е Бенедета Роси. Но аз нямам достъп до нейни публикации. 
Направих поничките и ми се струва че млякото в  рецептата е недостатъчно или брашното повече. Аз сложих още малко мляко и стана чудесно кексово тесто.
И самите понички се харесаха много у дома. 
Изпратих и на приятелите на съпруга  на излета за лов и те много ги харесали. 
Изглежда много ги е впечатлила ябълката в кексовото тесто, защото се чудили как е вкарана ябълката в тестото. Ами приемливо е, като мъже не се занимават с кулинария и затова не знаят. Най-важното е, че са си хапнали добре.



Остана ми малко от тестото и реших да опитам и с дюли. Бланширах няколко резена и подсуших. Потопих резените в сместа и изпържих. Получиха се чудесни вкусотии.
Споделям рецептата!

ПРОДУКТИ

2 ябълки
1 яйце
100 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
5 гр бакпулвер
кората от 1/2 лимон
30 гр.захар
1/2 ч.л.канела
2 с.л лимонов сок за поливане на ябълковите кръгчета

ПРИГОТВЯНЕ

1. Най-напред се приготвят ябълките.


2. Нямам уред за издълбаване на ябълките и затова ги нарязах на кръгчета и всяко кръгче издълбах с капачка. Полях с лимонов сок и покрих с фолио.


3. Яйцето се разбива със захарта на пухкав крем.


4. Брашното се пресява и в него се слага канелата и бакпулвера.



4. Към сместа се добавя лимоновата кора. Слага се и брашното и прясното мляко като се редуват.


5 Сместа е готова.


6. В нея се потопяват ябълковите кръгчета.


7. Обръщат се и от другата страна.


8. Поничките добре поели от сместа се пържат в сгорещена мазнина.


9. Изваждат се върху домакинска хартия.


10 Останалата смес се оползотворява като в нея се потопяват бланширани резенчета дюли и се пържат в мазнината. Изваждат се върху домакинска хартия.


11. Поничките и резенчетата са готови.


12. Поничките могат да се поръсят с пудра захар и да се сервират с мед.


13. Резените също се поръсват с пудра захар.


14. Поничките в разрез. Вкусни нежни,свежи!


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто