Багети и сплетени хлебчета


Отдавна не съм правила багети. По желание на съпруга ми направих няколко хлебчета, които имат вид на питки. Гланцирани са, което ги отдалечава от традиционните, които се поръсват с брашно и се мажат с олио.
Смята се, че багетата е дошла от Франция, но всъщност е от Виена. В средата на XIX век парните фурни тъкмо са били въведени в употреба. Това позволявало да се правят хлябове с хрупкава коричка и бяла сърцевина, подобни на днешните багети.
По-късно, през 1920 г., е приет закон, който не позволява на хлебарите да работят преди 4 часа сутринта. Това прави невъзможно приготвянето на по-голям хляб навреме за закуската на клиентите им. По-дългата и по-тънка багета помогнала за решаването на този проблем, тъй като можела да се приготви и изпече много по-бързо. Тъй като обаче французите отдавна приготвяли дълги и тънки хлябове, какво точно е било изобретено през 1920 г.? Изглежда, че това е просто използването на думата "багета" за тези тънки хлябове.
Моите багети са малко по дебелички от традиционните, но са много вкусни.

ПРОДУКТИ

500 гр.брашно
135 мл.маргарин и олио
7 гр.суха,мая
200 мл прясно мляко
1ч.л.сол
1 белтък
1 жълтък за намазване

ПРИГОТВЯНЕ



1. Маята и солта се слагат директно в пресятото брашно. Солта се поставя по краищата на съда.


2. Смесват се млякото, мазнината и белтъка. 
3. Замесва се умерено меко тесто.



4. Оформя се на топка.


5. Постава се в найлонов плик , който се слага да втаса около 30 мин. в затоплена на 50°С фурна.


6. През това време се поставя хартия за печене в тавата и се поръсва с брашно, за твърда долна коричка.


7. Втасалото тесто се разделя на две и след това на 4 части.


8.От първите две части се оформят правоъгълници.


9. Намазват се с маргарин.


10. Всеки правоъгълник се навива на руло и се оформят две багети.


11. Останалите две части се разделят на 4 части. 
12. От всяка част се оформя фитил, разтегля се и се намазва с маргарин.

13.  Два по два фитилите се усукват и сплитат по два, както е показано на изображението.


14. Хлебчетата се подреждат в тавата, като на  несплетените се правят напречни разрези.


15. Престояват около 10 минути и се мажат с жълтък, разреден с 1 с.л.мляко.
16. Пекат се на 200 °С в невключена предварително фурна около 15 мин.
17. Фурната се намалява и се пекат още 10 минути.





ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто