Шакшука със зеленини


Едно популярно ястие от арабската кухня наречено шакшука.
За неговата история и характеристики може да прочетете тук
Има различни варианти на приготвяне
 Повечето са месни. Разпространени са и постни разновидности.  Една от тях е зелената шакшука. 
Имаме доста зелении в градината и затова реших да направя като си избрах продукти според наличните у дома.
Получи се интересно и много вкусно ястие.

ПРОДУКТИ

1 гл.кромид

2 зелени чушки

1 люта чушка

3 стръка зелен лук

1/2 връзка лапад

няколко стърка мента,целина,босилек,копър

1ч.л.кимион,черен пипер,риган

2 стръка кориандър

3 скилидки чесън

1ч.л.сок от лайм и лимон

2 яйца

сол или вегета

3 с.л зехтин

1/2 ч.доматено пюре

За гарниране

кисело мляко и сирене


ПРИГОТВЯНЕ



1. Кромидът и чушките се нарязват и задушават в зехтина.



2. Прибавя се и зеленият лук.



3. Слага се доматеното пюре и се задушава още 5 минути. Ако се налага се добавя малко вода.



4. Добавят се и зелените и сухите подправки и се задушава кратко.



5. Подправя се с чесъна и соковете от лимон и лайм. Посолява се.



6. Накрая се разпределя лапада  и още зелени подправки.



7. В сместа с лъжицата се правят 2 гнезда.



8.Чукват се двете  яйца и се поставя капак,за да се забулят яйцата.




9. Слага се граха,които е крехък и не се нуждае от топлинна обработка. Аранжира се  още подправки.



10.Нашата шакшука е готова.




11.Поднася се с кисело мляко.


и или  сирене.


12. Добра компания е и чаша бира.



 

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто