Сусамово лешникова тахан халва


Халвата е традиционно сладко изделие, което е популярно на Балканите, Близкия изток, Гърция, Израел и страните от бившия СССР. 
Всеки регион има своя собствена традиционна рецепта за производство. 

Източната сладост обикновено се приготвя от смес от мед и сусам или смачкани сусам и захар. Вкусът, калоричността и ползите от десерта зависят от допълнителни съставки като фъстъци, бадеми, шам-фъстъци или какао.

Ясно е,че халвата може да се направи по различни начини и на мен ми попадна рецептата на Йоли Делибозова за сусамова халва с брашно масло,тахан и захар.
 Обикновено по тази технология сладкишът се приготвя в турската кухня и се чувства привкусът на брашното.
Изкушена от вида и съдържанието на показаното от Йоли,направих сладкишът.
Получи се красива на външен вид и приятна на вкус сладост.

Все пак сладкишът е много калоричен и консумацията трябва да бъде ограничена.


ПРОДУКТИ

225 гр.брашно

100 гр. краве масло

100 гр.пудра захар

150 гр.сусамов тахан

2 с.л. лешников тахан

1 с.л. какао

70 гр.печени и обелени фъстъци

50 гр. печен шам-фъстък

ПРИГОТВЯНЕ

1 Приготвят се ядките като предварително се пекат.
2. Половината се начупват малко, а другата половина остават цели.


З. Лешниковият тахан се разбърква с какаото и се оставя настрана.


4. За форма се използва пласмасова кутия с размери дължина 12 см.,ширина 8 см.и височина 7 см. 
5. Облепват се със стреч фолио дъното и стените на кутията и леко се омазняват.


6. Маслото се разтопява в тиган.


7. Прибавя се брашното и се разбърква.


8. Бърка се непрекъснато на ниска степен на котлона до образуване на този златист цвят на брашното. Това е около 5 минути. 


9. Прибавя се и пудрата захар и се бърка до усвояването и от сместа. Около 3 мин.


10. Накрая се добавя и сусамовият тахан.

11. Сместа става с консистенцията на  кексово тесто, но това не бива да ви притеснява, защото после ще стегне.
Освен това точно заради по-рядката консистенция се получават красивите фигури като се сложи сместа от лешников тахан и какао. И не се налага  сместа да се притиска, за да се споят пластовете.

12. Какаово- лешниковата смес се разбърква с 1/3 от бялата смес и се оставя настрана.


13. Халвата се подрежда в кутията като най напред се слага 1/4 от бялата смес.

14. Поръсва се с цели ядки.

15. Слага се и другата 1/4 от сместа и отново се поръсва с ядки.



16. Поставя се тъмната смес  и отново се ръси с ядки.
17. Отгоре се слага останалата бяла смес.


18. Най-отгоре се слагат всички наситнени ядки като се покрива цялата повърхност.
19. Покрива се с капачето и кутията се  прибира в хладилника за 5 часа.


20. Халвата вече се е стегнала и може да се нареже.


21. Получили са се вече фигури от тъмната смес.



22. Добра компания на сладкишчето е чай от мента.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто