Мъфини Проя


Обикновено царевичното брашно се използва за  направа на царевичен хляб или качамак  . Ползите от това брашно са безспорни.  То е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини,фибри,захари,белтъчини и др. То е източник на множество витамини-В1,2,3,4,6,витамин Е иК В състава му попадат още,калций,желязо,фосфор,цинк,мед,селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно се съдържа глутен, а в други не.

В Сърбия се приготвя много вкусна запеканка наречена проя . 

Моята сестра,която е омъжена в Сърбия ми е разказвала  за царевичния хляб "проя, дори ми е давала сръбска рецепта за приготвянето му. 
Аз правих няколко пъти от това вкусно изкушение, но ми се искаше  да приготвя нещо различно, без да променям рецептата.

Наскоро ми се отдаде случай и реших да направя мъфини. Същото количество  продукти само че в друга форма. 
Сестра ми каза,че в проята може да се слагат различни продукти освен сирене- лук, спанак, зелени подправки. Реших да сложа лапад за освежаване и моцарела. 
Така и направих.Получиха се много сполучливи мъфини, въпреки че моцарелата се стопи и загуби в съдържанието. 
Скоро прочетох,че за да се запази моцарелата трябва преди това да се замрази. Аз обаче ще пробвам следващият път  с пушена моцарела,която е по-твърда и не се разтопява.
Все пак най-важното е,че мъфините са много вкусни и апетитни, затова споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

200 гр.царевично брашно
100 гр.бяло или пълнозърнесто брашно
4 яйца
100 гр.краве масло
100мл.газирана вода
100 гр.кисело мляко
1 бакпулвер от 10 гр.
300 гр.сирене
1 кутия мини моцарела
1 вр.лапад

За гарниране

125 гр сирене крема
1ч.горчица
1ч.зехтин
маслини
магданоз

ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашната се пресяват и се смесват. Прибавя се бакпулверът.


2. Маслото се нарязва на късчета и се слага в брашното.


3. Прибавя се и натрошеното сирене.


4. От продуктите се правят маслени трохи.




5. Лападът се нарязва и се  поставя в блендера.
 6. Налива се газираната вода. Блендира се и полученото се прибавя към сместа като се разбърква.


7. Слага се и киселото мляко. Отново се разбърква.


8. Яйцата се разбиват с 1ч.л. лимонов сок.


9. Прибавят се към сместа.


10. Бавно се разбърква.


11. Слагат се по 2 с.л.от сместа във формичките и в средата се поставя моцарела. Допълва се смес във всяка формичка като се внимава да не е до горе.


12. Мъфините се подреждат във тавата на фурната загрята на 160°С и се пекат 20 минути. Оставят се още 5 минути във фурната. Охлаждат се.


13. Гарнират се със сместа от сирене крема,зехтин и горчица.

14. Отгоре се укравява с маслинка и клонче магданоз.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто