Кекс със смокини


Смокините са едни от любимите ми плодове. Имаме три дървета в двора. Преди годени когато гледах отрупани с плодове смокини в Черноморец,мечтаех да си насадим смокиново дърво. Тази мечта е вече реалност.


Тази година дърветата ни имат голямо количество плодове. Ако дъщеря ми беше тук,а не в Германия, щеше да каже:"Не може в сезона на смокините да не направим сладкиш със смокини"
 И наистина е така. Затова реших да направя именно  кекс със смокини. Обичам кокосовите продукти и в къщи почти винаги имам кокосово масло и мляко. Съчетанието им със смокиновият кекс щеше да бъде чудесно.Освен това кокосът е полезен и здравословен продукт. Речено сторено.
Получи се страхотен кекс, ароматен от кокоса и свеж и сочен от смокините.
Използвях любимага си форма, изобразявяща замък с широк отвор в средата. Там поставих току що набрани смокини. Те бяха толкова живописни,че когато публикувах кекса в моята кулинарна група "Философия на моята кухня", една дама ги помисли за круши. И наистина този сорт смокини  изглеждят като круши.  А кексът с тях е много привлекателен.
Има само един недостатък тук и той е прекалено мътните и неясни снимки,които илюстрират приготвянето на сладкиша. Това се дължи на затъмненото помещение поради горещините.
Споделям рецептата!

ПРОДУКТИ
3 яйца
80 гр. захар
1 п.ванилиева захар
120 гр.брашно
3 ч.л бакпулвер
40 гр.нишесте
100 гр.кокосово масло
100 мл. кокосово мляко

За шоколадовия ганаш

80 мл.прясно краве мляко
80 гр.шоколад

ПРИГОТВЯНЕ


1. Яйцата се разбивят кратко докато се образува пяна.

2.  Постепенно се прибавя захарта. 

3. На 5- та минута се прибавя
1ч.л.лиманов сок.

4. Разбиването продължава 10 минути на максимална степен на миксера.

5.  На части се прибавя разтопеното кокосово масло като скоростта на мексера вече е минимална.. 


6. Сместа трябва да стане кремообразна и пухкава


7. Брашното,  нишестето и бакпулверът се смесват и пресяват.

8. Вече не се работи с миксер,а се бърка с шпатула или дървена лъжица.

9. Към сместа постепенно се прибавят 
сухите съставки като се редуват с коковото мляко. 

10. Ако е нужно може да се увеличи количеството на кокосовото мляко.

11. А дали това е необходимо може да се провери като при повдигане на шпатулата, със сместа трябва просто да се пише.
12.Ако сместа пада тежко тогава именно може да се прибави малко мляко.


13. Следва да се нарежат на малки късчета смокините.


14. Сместа/при мен/ се излива в силиконова форма. 

15. Може да се използва и друга,  но намазана с масло. За силиконовата форма не е необходимо.


16. Смокините се подреждат отгоре и се притискат, за да влязат навътре.



17. Кексът се  пече в загрята на 160 °С фурна около 20 минути. 

18. Фурната се изключва и сладкешът престоява още 5 минути.
19. Проверявайте с клечка да зъби готовноста! Тя не трябва са е влажна!


20. Кексът се обръща върху телена решетка и се охлажда.


21. През това време се приготвя ганаша. Към сгорещенаго мляко се прибавя начупеният на парчета шоколад.  От него се оставя 1/3 и се прибавя когато шоколадът образува гладка маса в млякото.

22. Това се прави, за да се темперира шоколадовага глазура,т е. да добие блясък. 

23. Кексът се полива с глазурата от шоколад.



24. Поръсва се с кокосови стърготини-едри и дребни.


25. Гарнира се и със свежи смокини.


26. Накрая една какаова усмивка заедно с късчета от кекса.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто