Кекс със смокини
И наистина е така. Затова реших да направя именно кекс със смокини. Обичам кокосовите продукти и в къщи почти винаги имам кокосово масло и мляко. Съчетанието им със смокиновият кекс щеше да бъде чудесно.Освен това кокосът е полезен и здравословен продукт. Речено сторено.
Получи се страхотен кекс, ароматен от кокоса и свеж и сочен от смокините.
Използвях любимага си форма, изобразявяща замък с широк отвор в средата. Там поставих току що набрани смокини. Те бяха толкова живописни,че когато публикувах кекса в моята кулинарна група "Философия на моята кухня", една дама ги помисли за круши. И наистина този сорт смокини изглеждят като круши. А кексът с тях е много привлекателен.
Има само един недостатък тук и той е прекалено мътните и неясни снимки,които илюстрират приготвянето на сладкиша. Това се дължи на затъмненото помещение поради горещините.
Споделям рецептата!
ПРОДУКТИ
3 яйца
80 гр. захар
1 п.ванилиева захар
120 гр.брашно
3 ч.л бакпулвер
40 гр.нишесте
100 гр.кокосово масло
100 мл. кокосово мляко
За шоколадовия ганаш
80 мл.прясно краве мляко
80 гр.шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
2. Постепенно се прибавя захарта.
3. На 5- та минута се прибавя
1ч.л.лиманов сок.
4. Разбиването продължава 10 минути на максимална степен на миксера.
5. На части се прибавя разтопеното кокосово масло като скоростта на мексера вече е минимална..
8. Вече не се работи с миксер,а се бърка с шпатула или дървена лъжица.
9. Към сместа постепенно се прибавят
сухите съставки като се редуват с коковото мляко.
10. Ако е нужно може да се увеличи количеството на кокосовото мляко.
11. А дали това е необходимо може да се провери като при повдигане на шпатулата, със сместа трябва просто да се пише.
12.Ако сместа пада тежко тогава именно може да се прибави малко мляко.
15. Може да се използва и друга, но намазана с масло. За силиконовата форма не е необходимо.
18. Фурната се изключва и сладкешът престоява още 5 минути.
19. Проверявайте с клечка да зъби готовноста! Тя не трябва са е влажна!
22. Това се прави, за да се темперира шоколадовага глазура,т е. да добие блясък.
23. Кексът се полива с глазурата от шоколад.
Коментари
Публикуване на коментар