Предястия със смокини и синьо сирене


Едно необичайно,но наистина много вкусно предястие със смокини и синьо сирене.


Тази година смокините ни дадоха много плодове. Повечето консумирахме в прясно състояние.


Правих и сладкиши със смокини. Но все ми се искаше да направя и нещо друго по-необичайно. 
Реших това да бъдат: студено предястие със смокини със синьо сирене и  такова, което е малко запечено в микровновата фурна.
Получиха се интересни, красиви и много вкусни предястия. Използвах по-малко количестмо продукти, но те могат и да се увеличат.

ПРОДУКТИ

500 гр.смокини
100 гр.синьо сирене
150 гр.прошуто 
сос от нар
сок от лайм

За гарниране

гроздови зърна

ПРИГОТВЯНЕ

Смокините се измиват, на някои се отрязват капачета отгоре. Може и да не се изрязват такива. На всички смокини се правят по 4 разреза на кръст.


 1. За студените предястия на клечка за предястия се забождат гроздови зърна и кубчета от синьото сирене. Накапва се от соса от нар.



2. За топлите предястия смокините се  разрязват на кръст и в центъра се забожда на клечка за зъби зърна от грозде и кубчета синьо сирене. 

3. Около всяка смокиня се завива листче прошуто, което се закрепва с помощта на клечки за зъби, които след печенето се отстраняват. Поръсва се със сок от лайм. 

4. Смокините се подреждат в чиния и се запичат в микровълновата фурна за 20 секунди.



5. При поднасяне може да се гарнират и с орехови ядки и мента.


ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто