Солен кекс със сирене,синьо сирене и лапад




Този кекс съм правила във вариант на персийски тутманик или тутманик-шифон. 
Сега направих нов вариант на тези печива.
Много вкусен кекс се получи.  Лападът му придаде свежест,а сирената страхотен аромат.
Този приготвих за подарък на приятели, а онзи у дома беше в друга форма и в него сложих малко апетитка.
Споделям рецепта

4 яйца
200 гр.кисело мляко
180 гр.брашно
100 гр мазнина 40 масло,60 мл олио
1 п. бакпулвер /10 гр./
1к.л.сол
250 гр.сирене 
1 връзка лапад
50 гр.синьо сирене
2-3стърка магданоз
чубрица-  1 к.л.

ПРИГОТВЯНЕ






1. Най-напред се разбиват яйцата с щипка сол.



2. Получава се пухкав крем.
3. Постепенно се прибавя мазнината. Маслото е разтопено.


4. Добавя се и брашното, като се редува с киселото мляко, в което е разтворен бакпулверът.


5. Сместа се разбърква добре



6. Във силиконовата форма се поставя част от сместа. Следва сирене,синьо сирене,които са наситнени , а лападът и магданоза нарязани.




7. Покрива се с част от сместа.


8. Отново се поставя сирене и лапад  и се покрива с останалата смес





9. Пече се на 180 °С около 10 минути и фурната се намалява на 160°С и се пече още 30 минути.





10 Кексът за домашна консумация изпечен във форма за терин.  В него има 1 с.л апетитка и 30 гр.кашкавал на ринде.Това е втора доза.


 ДОБЪР АПЕТИТ!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто

Мъфини Проя