Орехово шоколадови хапки


Тези орехово шоколадови хапки приготвих по рецепта на Йоли Делибозова. И друг път съм приготвяла нейни ястия и десерти и винаги резултатът е бил отличен. 
Колебаех се дали да не направя ореховки, но все пак се спрях на този сладкиш. Лесен за направа и много вкусен. Исках сладкишът да е по висок и ползвах по малка формичка. А иначе може да се ползва форма с d =на 25-26 см. На мен ми беше нужно малко по-дълго време за печене 25 минути вместо указаното от Йоли 15 минути. 
И защото сладкишът беше предназначен за рожденият ден на съпруга ми го гарнирах със сметана.
Получи се много вкусен и ароматен  десерт
 Споделям го с удоволствие!

ПРОДУКТИ

3 белтъка
 150 гр пудра захар
1/2кора от лимон
200 гр. смляни орехи
40 гр.наситнен черен шоколад
1ч.л.лимонов сок
2 щ. Сол
сладкарска сметана за украса
смляни и счукани орехи

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се приготвя формата като се облицова с хартия за печене. Поръсва се с брашно.


2. Орехите се смилат.


3. Прибавя се и наситненият шоколад


4. Разбиват се белтъците на сняг.
В белтъците се поставя солта и се разбивва до образуването на пяна. Разбива се на ниски обороти.
Започва добавянето на захарта постепенно до усвоявянето и.  Разбива се на средни обороти. Добавя се лимоновият сок до пълно разбиване на белтъците. Целият процес трае 12 минути.

5. Отделят се 5 с. л . от сместа за намазвяне на сладкиша. 


6. Към смляните орехи и шоколада се прибавят белтъците.


7. Сместа се разбърка до образуването на белтъчно орехово тесто.


8. Тестото се поставя във формата и се заглажда с навлажнени ръце. Намазва се с отделеният белтък.



9.  Поръсва се с наситнени орехи.
Пече се на 170°С като фурната е предварително загрята.
10 Аз пекох 25 минути. Но ако използвате по-голяма тава печенето е 15 минути.


11. След пълно охлаждане се нарязва на  малки късчета.


12. Гарнира се със сметана и се поръсва с орехи.





13. Много добре се комплектова с чаша горещо кафе.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8/%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто