Салата от алабаш и моркови
Не знам как се сетих за него и реших да го приготвя. Съчетах го с моркови и се получи много вкусна салата.
Наименованието на алабаша идва от немската дума „ kohl”, която означава зеле и „rabi”, което означава ряпа. Алабашът не може да се похвали с дълга кулинарна история, каквато например притежават репите или пащърнак, защото за пръв път е описан В Германия, едва среда на 16 век.
Алабашът не съдържа мазнини и холестерол. Той има малко калории и е с ниско съдържание на натрий. Той е също така добър източник на калий.
България са познати два вида алабаш - едър и дребен. Едрият алабаш има виолетово-синкава кора, докато дребният алабаш е със светлозелена кора. Важно е да се знае, че по диетични, вкусови и хранителни качества дребният алабаш превъзхожда едрият многократно.
От алабаша се приготвя и много полезен за организма деликатес, а именно нарязан на дребно алабаш с маслини, зехтин и прясно изцеден лимонов сок.
Аз приготвих настърган на ренде алабаш с настъргани моркови.
ПРОДУКТИ
1 малка глава алабаш
2 моркова
копър
сол на вкус
2 с.л. тиквено олио
3 с.л ябълков оцет
ПРИГОТВЯНЕ
1. Алабашът се обелва и настъргва на ренде.4. Овкусява се с подправките.
5. Може да се поднесе и като гарнитура на печива.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар