Желиран млечен крем с боровинки и чия


Прекрасно млечно кремче, подходящо за пролетта и лятото.

Направих го с любезното съдействие на Миленка Багалийска,чиито кулинарни изкушения винаги ме впечатляват и печелят голямо доверие.

И тук се ръководех от нейната рецепта,но добавих натрошени бисквити с кокосово масло на дъното на някои от съдчетата. Вместо подсладено мляко сложих бял шоколад в прясното мляко. 

Използвах култивирани боровинки,които в този сезон са доста скъпи и купих оскъдно количество. Разделих сместа на 2 части и в едната поставих боровинки,които се смляха в блендера. Към другата половина прибавих семена от чия.

Получи се страхотен десерт. Благодаря,Миленка! Страхотна си!

Ето и технологията на приготвяне.

ПРОДУКТИ

150 мл.прясно мляко

50.мл.вода

350 мл.кисело мляко

100 гр. бял шоколад

1 ч.л.ванилов аромат

8 гр. агар-агар

200 гр.свежи боровинки

листчета мента

6 маслени бисквити

2с.л.кокосово масло

1с.л.семена от чия

30 гр.орехи начупени


ПРИГОТВЯНЕ




1.Прясното мляко,водата и агара се загряват до кипване и се варят 2 мин.



2. Добавя се начупеният шоколад.



3. Тази смес се прибавя към разбитото в блендера кисело мляко, към което е прибавена ванилията.

4. Разбърква се.


5. На дъното на част от съдчетата се поставят нарорените бисквити с разтопеното кокосово масло и орехите.

6. Сместа се разделя на две и в половината се добавят пюрирани около 2 шепи боровинки. Към другата половина от сместа се прибавят семената от чия.

7. Върху бисквитите се поставя част от боровинковата смес.



8. В други съдчета без бисквити се поставя малка част от боровинковата смес и съдчетата се накланят, както е показано на изображението.

9. Всички съдчета се поставят за 1 час в хладилника,за да се стегне сместа.

10. Отгоре във всяко съдче се налива от бялата смес. и се поставя за 10 мин. в хладилника.



11. Гарнира се със свежи боровинки и мента.Отново се връща в хладилника до пълно стягане и на белия крем.



12. Прекрасен вкус !




ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто