Козуначен замък с пъстри великденски яйца
За великденските празници традиционно както всяка година приготвих козунаци.
Един от тях беше по-различен по форма,направен с четвърт от дозата за козунаци.
Формичката,която ползвах ми е любима.
Повече за този замък на Графство Бланкенбург може да прочетете тук.
А за историята на създаване на формата може да проследите този линк
За мен беше удоволствие да направя това великденско лакомство съчетано с пъстри яйца,което споделих с приятели.
За мен беше удоволствие да направя това великденско лакомство съчетано с пъстри яйца,което споделих с приятели.
ПРОДУКТИ
300 гр.брашно
2 яйца
75 гр.захар
12 гр. прясна мая
1 с.л.ракия
60 мл.прясно мляко
60 гр. кисело мляко
ванилия
кората на 1 лимон
есенции ванилия и цитрон
30 г. масло
30 г. свинска мас
Плънка
стафиди
орехи
локум
шоколадови капки
Захарна глазура
200 гр.пудра захар
2ч.л.лимонов сок
4 с.л.студено прясно мляко зелена сладкарска боя
За украса
захарни фигурки
кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ
1.Най напред се активира маята с 1 ч.л. захар 2с.л.брашно и малко от прясното мляко/топло/.
2. Яйцата се разбиват със захарта.
3. Добавят се другите продукти без брашното. Разбърква се.
4. Брашното се пресява и оформя на кладенче. Вътре постепенно се слага от горната смес.
6. Тестото почива 10 мин.,завито със стреч фолио.
7. Постепенно се втрива мазнината до изчерпването и и се доомесва като тестото се бие в плота около 50 пъти.
8. Оставя се да втаса във фурна загрята на 50 °С,изключена.
9. В тази форма се разполага като тестото се разделя на 2 фитила.
10 Първият се слага равномерно във формата.
11.Слагат се стафидите,локума,орехите и шоколадовите капки.
12. Покрива се с втория фитил.
13. Формата не се пълни догоре,защото втасва още 10 минути.
Обръща се и се залива с глазурата.
15. Тя се приготвя като продуктите се смесват.
16.Боята се слага в лимоновият сок.
17.Разбърква се добре и се полива върху сладкиша.
18. Залепват се фигурките с малко мармалад.
21. Разрез на сладкиша.
ДОБЪР АПЕТИТ!19. Сладкишът се оставя да засъхне и се пълни с пъстрите яйца.
20. Готов е за почерпка с приятели.
Коментари
Публикуване на коментар