Киш от бутер тесто със зеленчуци и сирена




 

Въпреки че кишът вече е класическо ястие от френската кухня, той произхожда всъщност от Германия, в средновековната земя Лотринген, която е била под германско управление, пише чуждестранната преса. По-късно този регион е наречен Лотарингия от французите. Оттук и името на ястието: киш Лотарингия. Думата "киш" идва от немската дума "Kuchen", което означава торта.
Оригиналният френски киш „Lorraine quiche“ беше отворен пай, с пълнеж, направен от смес от яйце и сметана, с пушен бекон. Едва по-късно сиренето е добавено към рецептата за киче от Лотарингия. И ако добавите лук, ще получите „елзаски киш“, което означава елзаска тарта. Върхът на тартата първоначално е направен от тесто за хляб, но рецептата му се е развила много оттогава и сега се подготвя тънък блат.

Лотаринговият тарт или киш стават популярни в Англия някъде след Втората световна война и придобиват популярност в САЩ през 50-те години.

Тъй като основните съставки на тартата имаха вегетариански характер, кишът по някакъв начин се смяташе за „не-мъжко“ ястие и се казваше популярно, че „истинските мъже не ядат киш“.

Днес можете да намерите много вариации на киш, от оригиналния лотарингов кич тарт до рецепти с броколи, гъби, шунка и/или морски дарове. Кишът може да се сервира като предястие, за обяд, за закуска и дори като вечерна закуска.
Приготвяла съм киш  доста отдавна, дори и такъв с кори за баница, което е отклонение от класическия вариант, но бях любопитна дали ще се получи добре. Да стана сполучливо, въпреки че мнозина биха възразили срещу подобна интерпретация. 
След няколко варианта на класически киш с маслено тесто реших да опитам как ще стане и с бутер тесто, защото имах вече на разположение и реших да го използвам.
 Стана също сполучливо. Този път го направих с пасирани зеленчуци и сирена. 
Реших да не пържа или задушавам зеленчуците. Поставих ги в блендера заедно с яйцата и сметаната, блендирах и прибавих сирената.
Получи се бърз и много вкусен киш.
Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

400 гр.бутер тесто

За пълнежа

3 яйца
200мл.сметана за готвене
200 гр.броколи
1 връзка лапад
3 стръка зелен лук
 по 50 гр сирена/бри,моцарела,топено и синьо/
70 гр.кашкавал
1ч.л. черен пипер
1/4ч.л.индийско орехче

За гарниране
чери домати и босилек

ПРИГОТВЯНЕ




1. Най напред се размразява тестото.
Леко се разточва и се оформя по стените на съда за печене,който се намазва предварително с масло/за да не залепне тестото./


2.Надупчва се с вилица.


3. Всички продукти без сирената се поставят в блендера и се блендират кратко.
4. Прибавят се настърганите сирена и кашкавалът.
5. Сместа се поставя върху тестото, а краищата на тестото се покриват с фолио/за да не изгорят/.


6. Кишът се пече на 180°С около 30 минути.
 

7. Гарнира се с чери домати и босилек.


8.Сервира се леко топъл.
 


 
ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто