Ликьор от вишнап

  
Домашният ликьор е позабравена напитка от далечното минало. За нея може да се прочете  тук

Вярно е,че ликьор може да се намери навсякъде където се продават алкохолни напитки.

Но у дома почти не говорим за него. Преди повече от 5 години гостувах на сестра ми в Белград. Една нейна съседка ни почерпи с вишнев ликьор.Тогава със сестра ми се върнахме в онези години,когато ликьорът беше на почит и обикновено домакините черпеха с охота своите гостенки.

Майка ми правеше ликьор и даже си имаше два сервиза за ликьор. Аз също се снабдих в последствие с красив кристален сервиз за ликьор по време на едно от пътуванията ми до бивша Югославия. 

Той не намери голямо приложение защото нашето поколение почти не продължи тази традиция.

Тази година обаче имахме много плодове на вишнапа в градината и аз реших да направя и ликьор.

Получи се много хубава напитка с приятен вишнов вкус

Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

2 кг.вишнап

1 литър силна домашна ракия 45/50 °

600 гр. захар

ПРИГОТВЯНЕ


1.Вишнапът се почиства от костилките и се поставя в трилитров буркан. 

2.Слага се  захарта.

3. Разбърква се



4.Налива се и ракията.

5. Бурканът се затваря с марля,около която се завързва канап.

6. На всеки 2-3дни се разклаща бурканът,който се държи на сравнително слънчево място.

7. Така ликьорът престоява 3-4седмици

8. Прецежда се и се налива в бутилки.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто