Пухкави кифлички с марципан
Окончателно реших да направя подобни сладки кифлички с марципана, който ми донесе дъщеря ми от Германия.
Правила съм козунаци и бутер кифлички с марципан и зная, че вкусът им е страхотен и затова не се поколебах да направя и сега такива кифлички.
Имах два избора при оформянето: или да ги направя с нарези с нож за пица, или да използвам уреда си за декориране на фигури върху тесто.
Накрая реших да използвам и двата начина за декориране.
Направих и няколко кифлички с шипков мармалад за разнообразие.
Рецептата за кифличките не е нещо ново, а позната комбинация на продуктите.
Но все пак прегледах в блога на Ваня Джорджевич за тестени изделия. Тя имаше една устройваща ме за случая рецепта, но все пак промених някои количества.
Премерих тестото когато го омесих и то беше 980 гр. Разделих на 9 топчета по 90 грама и ми остана малко тесто, от което направих 2 по-малки кифлички.
Получи се онова, което си бях намислила и съм доволна от резултата.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
500 гр.брашно
1 яйце и 1 белтък
200 мл.прясно мляко
120 мл.комбинация от разтопено краве масло и олио
80 гр.захар
1 п. ванилиева захар
2 щ. сол
1 п. суха мая 7 гр
1 жълтък за намазване
кората от 1 лимон
1 есенция ванилия
1 есенция цитрон
За плънката
150 гр.марципан
4-5 ч.л. шипков мармалад
ПРИГОТВЯНЕ
2. Маята не се активира, а се слага директно в брашното.
3. Разбърква се
5. В сместа се слагат и ароматите.
6. Налива се по малко в кладенчето и се меси.
8. Омесеното тесто се слага в найлонов плик и тенджерка и се поставя във фурната на 50 °С за 10 мин., след което фурната се изключва. Тестото престоява на топло около 30 минути.
14. Така се процедира и с останалите кифлички.
19. Пече се общо 20 минути.
Коментари
Публикуване на коментар