Пухкави кифлички с марципан


Отдавна се каня да направя по-големи кифлички за закуска и обмислях какви да бъдат те. Тази сутрин видях солените кифлички на Валя Ангелова,които тя беше публикувала в моята група Философията на моята кухня и които грееха от красота.

Окончателно реших да направя подобни сладки кифлички с марципана, който ми донесе дъщеря ми от Германия. 

Правила съм козунаци и бутер кифлички с марципан и зная, че вкусът им е страхотен и затова не се поколебах да направя и сега такива кифлички.  

Имах два избора при оформянето: или да ги направя с нарези с нож за пица, или да използвам уреда си за декориране на фигури върху тесто.

Накрая реших да използвам и двата начина за декориране. 

Направих и няколко кифлички с шипков мармалад за разнообразие.

Рецептата за кифличките не е нещо ново, а позната комбинация на продуктите.

Но все пак прегледах в блога на Ваня Джорджевич за тестени изделия. Тя имаше една устройваща ме за случая рецепта, но все пак промених някои количества. 

Премерих тестото когато го омесих и то беше 980 гр. Разделих на 9 топчета по 90 грама и ми остана малко тесто, от което направих 2 по-малки кифлички.

Получи се онова, което си бях намислила и съм доволна от резултата.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

500 гр.брашно

1 яйце и 1 белтък

200 мл.прясно мляко

120 мл.комбинация от разтопено краве масло и олио

80 гр.захар

1 п. ванилиева захар

2 щ. сол

1 п. суха мая 7 гр

1 жълтък за намазване

кората от 1 лимон

1 есенция ванилия

1 есенция цитрон

За плънката

 150 гр.марципан

4-5  ч.л. шипков мармалад


ПРИГОТВЯНЕ



1. Най напред се пресява брашното и се оформя на кладенче. Солта се слага близо до стените на съда.


2. Маята не се активира, а се слага директно в брашното.

3. Разбърква се



4. Прясното мляко се стопля заедно със захарта и ванилиевата захар. Прибавя се мазнината и разбитите яйца/едно яйце и 1 белтък/.

5. В сместа се слагат и ароматите.

6. Налива се по малко в кладенчето и се меси.



7. Тестото се разтяга, свива и усуква. Разтърква се между длани и се ударя в плота доста пъти. Това се прави, за да се развие добре глутена. Може да се сложи и 1 с.л.концентрат, но аз не слагах.


 8. Омесеното тесто се слага в найлонов плик и тенджерка и се поставя във фурната на 50 °С за 10 мин., след което фурната се изключва. Тестото престоява на топло около 30 минути.


9. Втасалото тесто се разделя на 9 топчета. по 90 гр и 2 по 40 гр. Докато се оформят всички топчета,то продължава да втасва.


Първоначално използвах този уред за декорация.


10. Всяко топче се разточва на елипса. От единият край се слага късче марципан. 

11. От другата се декорира с уреда като той се движи от вътре към края на елипсата и леко се натиска тестото. Не се повтаря отново върху същото място.


12. Плънката се загръща с тесто, както е показано и се навива до края.


13. Леко се извива кифличката и се поставя в тава върху хартия за печене.

14. Така се процедира и с останалите кифлички.


15. Няколко  направих с  шипков мармалад и разрези с нож за пица.


16. Навитите кифлички се поставят също в тавата.


17. Кифличките се мажат с разбития жълтък и се слагат в студена фурна включена на 200°С. 
18. След като довтасат и се запекат, фурната се намялява на 160 °С. 

19. Пече се общо 20 минути.


20. Кифличките са пухкави и изглеждат чудесно.


21. Добра компания са на кафето.
 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://privanya.blogspot.com/2019/10/blog-post_26.html?m=1

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто

Мъфини Проя