Марокански сладки с фурми и фъстъци


В директорията на Интернет пространството има много рецепти за марокански сладки. 
Не съм проявявала интерес към тях,но след като видях много красиви и при това сладки без печене в публикацията на Роза Севдалинова в една от кулинарните групи, които посещавам се заинтригувах.
Всичко беше много лесно за направа и бързо приготвящо се. Само не знаех как ще се справя с декорацията с бял и черен шоколад. 
Поразмотавах се известно време ,но накрая успях да приготвя тези вкусотии.
Имах на разположение клипче,което много улесни работата ми. Но все пак както винаги направих някои промени , не в продуктите ,а в оформянето на сладките. 
Освен това моите фурми бяха доста твърдички и затова ги киснах във вода вместо 15 минути 30.
Освен това смлях на два пъти сместа с фурмите и смляните вече фъстъци,защото наведнъж се оказа,че не се получава добре.
Оформих освен фитили както е по рецепта и топчета,част от които овалвах в сусам,а други в кокос. 
Само не знаех дали ще се справя с декорацията с шоколадите,но в края на краищата и тук успях.
Споделям рецептата и отдолу ще приложа клипчето,от което става ясно как се правят и оформят сладките. 

ПРОДУКТИ

300 гр. изчистени от костилките фурми
200 гр.печени и обелени фъстъци
100 гр.печен сусам
20 гр. кокосови стърготини
100 гр. бял шоколад
40 гр. черен шоколад

ПРИГОТВЯНЕ


1. Фурмите се измиват и заливат с вряла вода.

2. Престояват в нея 30 минути.


3. През това време се смилат фъстъците в блендера.


4. Поставят се част от фурмите с част от смляните фъстъци. Смилат се до гладка смес,която се изважда от блендера.

5. Слагат се другата част от фурмите и останалата част от фъстъците. Смила се отново до гладка смес.


6. Получената смес се разделя на две. 

7.  От една трета от нея се оформя тънко руло,а от останалата част се оформят топчета./по 20 гр.всяко/


8. Рулото се оформя с ръце.


9. Овалва се в сусам.

10. Част от топчетата се овалват в сусам, а друга част в кокос.


11. С помощта на дръжката на четка се оформя улей в рулото и топчетата от сусам. 

12. Там ще се постави шоколада.


13. По същия начин се издълбават и топчетата оваляни в кокос.


14. С малка лъжичка се нанася белият шоколад в издълбаните улеи.


15. С помощта на малка торбичка с отрязан край, в която е сложен черният шоколад се нанасят тънки линии откъм късата страна на рулото. Същото се прави и с топчетата. Там сложих по 3 линии. Веднага с клечка за зъби или коктейлни пръчици се прокарва една линия по дължина на рулото. 

16. Същото се прави и с топчетата.

17. Там даже при някои от топчетата се правят две движения-нагоре и надолу.

18. Точната направа и оформянето на сладките може да се видят тук


19. Оформените топчета се поставят в книжни капсулки и се прибират на хладно.

20. Рулото се охлажда около 30 минути,но не в хладилника,защото шоколада побелява.

 

21. След охлаждане се нарязва на малки късчета.
22. Поставят се в книжни капсулки и също се прибират на хладно.





23. Сладките са добра компания за кафето.


 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто