Печен зрял боб със зеле и пълнени с праз лук сухи чушки


Типични за българската кухня продукти,които рядко се смесват. Това са зрелият боб и киселото зеле.

Тази комбинация заварих като обичайна в дома на родителите на съпруга ми. Виждаше ми се странно към бобената чорба да се прибавя кисело зеле. Така просто сварени,без подправки и специално овкусяване. Преди време моята фейсбук приятелка Доби, показа много вкусна яхния със запържен зрял боб, към който беше прибавила и кисело зеле. Опитах да направя и се оказа много вкусно. Няколко пъти правих тази комбинация.

Сега реших да направя по-различен вариант. 

Спомням си,че баба ми по майчина линия правеше печен сгъстен боб. Беше много вкусно. Реших да приложа този вариант като прибавих и сварено кисело зеле. Комбинацията беше допълнена от идеята на друга приятелка Снежето, която беше комбинирала боб с пълнени с праз сухи чушки. 

И така приложих и това и накрая се получи много вкусно ястие.

Сварих обичаен боб чорба с кремвирши за съпруга и от него отделих 3 чирпака сгъстен боб.  Прибавих към зелето и отгоре пълнените чушки.  Стана чудесно!

Споделям рецептата!

ПРОДУКТИ

300 гр.зрял боб

200 гр.кисело зеле

1 морков 

1 гл. кромид

1 домат наситнен или рендосан

1 с.л.зехтин

джоджан и мента

2 с.л вегета

сухи чушки 6 броя

2 стръка праз нарязан на дребно


ПРИГОТВЯНЕ



1. Зелето се сварява до омекване с 2  дафинови листа и се прехвърля в тавичка.



2. Прибавя се свареният боб с нарязаните зеленчуци, малко джоджан и  1 с.л.вегета.

3 Разбърква се.



4. Прибавят се е пълнените пиперки,които са накиснати преди това в топла вода.

5.  Разполагат се отгоре.



6. Поръсва се с останалия джоджан.



7. Слага се зехтинът и 1 ч.ч. от бульона на боба. Прибавя се още 1 с.л вегета

8. Ястието се пече под алуминиево фолио  30 минути.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто

Мъфини Проя