Домашно приготвено сирене- натурално и с песто


Отдавна гледах клипчета и четох за приготвяне на сирене в домашни условия. Имаше най-различни варианти.
С мая за сирене, с лимонова киселина или сок от лимон. Даже някои рецепти включваха и мая за сирене и лимонова киселина в комбинация. Имаше и такива с добавка на яйца.
Бях си набелязала някои идеи и си мислех да направя сирене като узреят доматчетата ми Чери.


Само че това няма скоро да стане, защото растенията са още малки. 
Не ми се чакаше,  а и като видях съблазнителното сиренце на Миленчето Багалийска, реших да не чакам повече.
Много ми се искаше да опитам и друг вкус освен натуралното сирене и затова увеличих дозата на млякото още малко. 
Млякото разбира се е много важно и за препоръчване е то да бъде домашно.
Но аз от детските си години и до сега не харесвам домашното мляко. Имам си свое обяснение. Не ми понася вкуса особено ако в него се доладя сирийност, която идва от виметата на животните.
Всеобщото мнение е , че млякото от магазина няма да стане, защото е с малка масленост и е пастьоризирано. 
Вярно е ,че може да е лишено от някои естествени съставки, а някъде се добавя и сухо мляко. Но все пак това мляко преминава и през санитарен контрол.
Въпреки всичко реших да опитам с пастьоризирано мляко.Както често казваме" Риск печели,риск губи"
Купих си 2 литра пастьоризирано мляко с 3,7% масленост. На етикета пишеше и 100% естествено мляко. 
Доверих се и направих сиренето с него по рецептата на Миленка.
 Очаквах по-малко сухо вещество заради това че млякото не е домашно, но се получи 450 гр.
 Разделих го на две и направих освен натурално и сирене с песто.

Доволна съм от резултата.

А на Миленчето сърдечно благодаря🙂🙂🙂😘😘😘!

Ето как го направих.


ПРОДУКТИ

2 л.прясно мляко
60 мл.прясно изцеден лимонов сок
На върха на ч.л. лимонова киселина
1 ч.л.сол
3 ч.л. песто 

ПРИГОТВЯНЕ


1. Млякото се поставя в съд  с незалепвящо покритие. 
2. Загрява се до 90 °С.
3. Постепенно се добавят лимоновият сок и лимоновата киселина.


4. Оставя се сместа да заври и се бърка около 5 минути.
5. Поставя се солта и се разбърква.
6. Отстранява се от котлона за 30 минути, за да се охлади малко.


7. През това време се подготвя марля за изцеждане.
8. Моята беше в три пласта. Отдолу имаше гевгир и купа за изцеждане на отделеният цвик.
9. Той не се изхвърля, а може да се използава за друго. Аз направих таратор с него вместо добавка на вода.  


10. След изцеждане, сухото вещество се разделя на две. 


11. Едната половина се поставя в ринг и се пресова с буталото.
12. Към другата половина се прибавя пестото и се разбърква добре. 
13. Разполага се в другия ринг и се пресова.
14. Оставя се да престои на хладно 24 часа.


15. Сиренето е готово.


16. В този сезон върви най-добре с домати и краставици.








17. Сиренето с песто е с чудесен вкус.


18. Натуралното сирене също е много вкусно.


 ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно