Банички- слънчогледи с плънка от сирене, лапад и зелен лук


Тези толкова впечатляващи банички видях в няколко блога.Преди това съм ги виждала в турски сайтове.

Изглеждат превъзходно, а сега се убедих, че са и много вкусни.

Преди няколко дни Севи/Севинч Адил/ публикува великолепни банички Слънца. Просто грееха от красота!

Аз не можах да постигна нейното майсторство за набиране на корите. Това се постига с много умение или повече упражнения.

Но все пак баничките ми са симпатични и имат чудесен вкус.

Утре ще почерпя гостите ни и се надявам да им харесат.

При направата на тези банички има една интересна идея.

Използва се дървена закачалка. Отделя се долната част, защото е тънка и така набирането/накъдрянето/ на кората става по-лесно.


Именно тази част се поставя върху кората и се навива.

Има и друга особеност. Навиването на кората трябва да бъде хлабаво,защото после набраната част трудно се измъква от пръчката.

Моята пръчка не беше много дълга и се наложи да прегъна от дължината на кората. Това се отрази на големината на баничките.

Освен това, за да се затворят прикрепвах в краищата клечки за зъби, защото ако не се направи плънката може да изтече. 

Ако корите и съответно пръчката са по-дълги може да не се налага да се затварят с клечки за зъби накъдрените банички .

Направих само 6 банички. И дозата е за тях. Може да се направят и повече.

И така ето ги  моите банички.

ПРОДУКТИ

6 кори за баница

2 яйца и 1 белтък

1  жълтък за намазване

50 гр. краве масло

100 гр.кисело мляко

2с.л.с връх брашно

5 гр.бакпулвер

2 стърка зелен лук

5-6 листчета лапад

200 гр.сирене

олио за намазване на корите преди накъдряне.

нигела за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се приготвя плънката.
Яйцата се разбиват с 2 щ.сол.

2. Прибавя се разтопеното масло, киселото мляко, брашното с бакпулвера и нарязаните лапад и зелен лук.

3. Добавя се и сиренето.

4. Сместа се разбърква и оставя  настрана.





5. Разстила се една кора и се подгъва от дължината. Ако пръчката е по-дълга няма да се наложи.
6. Пръчката се поставя както е показано на изображението, за да може да се навие по-хлабаво.


7. Не се навива до края, а се оставя малко от кората. Дори по-малко от показаното.

8. Събира се от двата края към средата.

9. Измъква се внимателно от пръчката.


10. Събират се двата края и се прикрепва в края клечката за зъби.
11. В средата остава ненавитата кора, която ще служи за дъно на баничката.


12. В средата се слагат по 2 с.л. от плънката във всяка баничка.В средата се поръсва с нигела.

13. Къдравата част се намазва с жълтък.

13. Баничките се пекат на 200°С около 25 минути.


14. Клечките за зъби се измъкват внимателно. Ако искаме външната част на баничките да е хрупкава не се покриват  с кърпа.






 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто